Стиже аутобиографија Владимира Набокова у издању “Дерете”: Освијетљена сјећања на младост и дјетињство

Илијана Божић
Стиже аутобиографија Владимира Набокова у издању “Дерете”: Освијетљена сјећања на младост и дјетињство

БАЊАЛУКА - Романсирана аутобиографија “Причај, сећање” Владимира Набокова, пишчев осврт на сопствени живот и вријеме у којем је стварао ускоро ће бити објављена у новом руху у издању Издавачке куће “Дерета”.

Књига садржи и тумачења његових дјела “Лолита”, “Пнин”, “Дар”, “Очајање”, те “Стварни живот Себастијана Најта”.

Критичари су пишући о овој књизи у “Њујоркер ривјуз оф букс”истакли да је Набоков неодољив кад пише о некоме или нечему што воли, те да када пише о некоме или нечему што презире, може да привуче симпатије, макар само на тренутак, за предмет свог презира.

Набоковљева аутобиографија обухвата првих 40 година његовог живота и књига дочарава сву раскош његовог префињеног стила и бујне имагинације.

У књизи се Набоков сјећа дана дјетињства и младости од 1903. до 1940. године, а састављена је од низа аутобиографских есеја које је објављивао у разним америчким часописима, након што је 1940. године напустио Европу и одселио у Сједињене америчке државе.

Прва верзија књиге објављена је на енглеском језику 1951. године, а када је касније превођена на руски, пишчев матерњи језик, многи дијелови у књизи су прекрасно изоштрени па је дјело допуњено и проширено.

У једном од 15 поглавља књиге “Причај, сећање” Набоков се присјећа своје прве љубави, али у некима од њих говорио и о својим родитељима и својим дадиљама. Књигу завршава причом у којој пише о дјетињству свога сина Дмитрија.

Набоков је за себе рекао да је амерички писац рођен у Русији, а школован у Енглеској, гдје је студирао француску књижевност прије него што је 15 година провео у Њемачкој. Под утицајем класичне руске и модерне европске књижевности Набоков је писао романе у којима је уз уплитање фантазије и хумора један другом супротстављао традиционални и модерни систем вриједности. Занимљиво је да је написао много чланака о лептирима.

Издавачка кућа “Дерета” до сада је објавила нова издања “Лолите”, те дјела “Набоковљеви есеји - Тургењев и Чехов”, “Очајање”, “Бледа ватра” и друге.

Породица

Владимир Набоков рођен је у богатој аристократској породици у Санкт Петербургу. Његов отац Владимир Дмитријевич Набоков био је истакнути политичар. Избијањем Октобарске револуције писац је лишен права и богатства стечених рођењем. Уочи револуције породица је напустила Санкт Петербург и отпутовала на Крим. Ту је писац уловио око 77 лептирова који ће послије постати темељ за његов начни рад. Након 18 мјесеци породица је са Крима отпутовала у Лондон, а потом у Берлин. Оженио је Веру Слоним, а када су добили сина Дмитрија бјежећи од нациста склонили су се у Париз, а касније су емигрирали у Америку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана