Stiže autobiografija Vladimira Nabokova u izdanju “Derete”: Osvijetljena sjećanja na mladost i djetinjstvo

Ilijana Božić
Stiže autobiografija Vladimira Nabokova u izdanju “Derete”: Osvijetljena sjećanja na mladost i djetinjstvo

BANjALUKA - Romansirana autobiografija “Pričaj, sećanje” Vladimira Nabokova, piščev osvrt na sopstveni život i vrijeme u kojem je stvarao uskoro će biti objavljena u novom ruhu u izdanju Izdavačke kuće “Dereta”.

Knjiga sadrži i tumačenja njegovih djela “Lolita”, “Pnin”, “Dar”, “Očajanje”, te “Stvarni život Sebastijana Najta”.

Kritičari su pišući o ovoj knjizi u “Njujorker rivjuz of buks”istakli da je Nabokov neodoljiv kad piše o nekome ili nečemu što voli, te da kada piše o nekome ili nečemu što prezire, može da privuče simpatije, makar samo na trenutak, za predmet svog prezira.

Nabokovljeva autobiografija obuhvata prvih 40 godina njegovog života i knjiga dočarava svu raskoš njegovog prefinjenog stila i bujne imaginacije.

U knjizi se Nabokov sjeća dana djetinjstva i mladosti od 1903. do 1940. godine, a sastavljena je od niza autobiografskih eseja koje je objavljivao u raznim američkim časopisima, nakon što je 1940. godine napustio Evropu i odselio u Sjedinjene američke države.

Prva verzija knjige objavljena je na engleskom jeziku 1951. godine, a kada je kasnije prevođena na ruski, piščev maternji jezik, mnogi dijelovi u knjizi su prekrasno izoštreni pa je djelo dopunjeno i prošireno.

U jednom od 15 poglavlja knjige “Pričaj, sećanje” Nabokov se prisjeća svoje prve ljubavi, ali u nekima od njih govorio i o svojim roditeljima i svojim dadiljama. Knjigu završava pričom u kojoj piše o djetinjstvu svoga sina Dmitrija.

Nabokov je za sebe rekao da je američki pisac rođen u Rusiji, a školovan u Engleskoj, gdje je studirao francusku književnost prije nego što je 15 godina proveo u Njemačkoj. Pod uticajem klasične ruske i moderne evropske književnosti Nabokov je pisao romane u kojima je uz uplitanje fantazije i humora jedan drugom suprotstavljao tradicionalni i moderni sistem vrijednosti. Zanimljivo je da je napisao mnogo članaka o leptirima.

Izdavačka kuća “Dereta” do sada je objavila nova izdanja “Lolite”, te djela “Nabokovljevi eseji - Turgenjev i Čehov”, “Očajanje”, “Bleda vatra” i druge.

Porodica

Vladimir Nabokov rođen je u bogatoj aristokratskoj porodici u Sankt Peterburgu. Njegov otac Vladimir Dmitrijevič Nabokov bio je istaknuti političar. Izbijanjem Oktobarske revolucije pisac je lišen prava i bogatstva stečenih rođenjem. Uoči revolucije porodica je napustila Sankt Peterburg i otputovala na Krim. Tu je pisac ulovio oko 77 leptirova koji će poslije postati temelj za njegov načni rad. Nakon 18 mjeseci porodica je sa Krima otputovala u London, a potom u Berlin. Oženio je Veru Slonim, a kada su dobili sina Dmitrija bježeći od nacista sklonili su se u Pariz, a kasnije su emigrirali u Ameriku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana