Стихове ове Српкиње пјева цијела Аустрија!

GS
Foto: Facebook

Мало је познато да је Српкиња писала текст за химну Републике Аустрије која је у званичној употреби од завршетка Другог свјетског рата.

Паула фон Прерадовић, рођена 12. октобра 1887, а преминула 25. маја 1951, Аустријанка српског поријекла, написала је текст химне ове земље Земља планина, земља ријека (Ланд дер Берге, Ланд ам Строме).

Паула је била пјесникиња и њени стихови настали су непосредно након Другог свјетског рата, када је у конкуренцији од 1.800 такмичара, побиједила у избору за текст пјесме који ће бити званична химна Републике Аустрије.

Уз музику Волфганга Амадеуса Моцарта из 1791. године, ријечи њене пјесме 1947. године су потврђене као нова аустријска химна.

Паула је рођена у Бечу, али је своје дјетињство и младост у периоду од 1889. до 1901. године и од 1905. до 1913. године провела у Пули, која је тада припадала Аустроугарској.

Њен отац је био Душан Прерадовић, који је према сачуваним подацима, водио поријекло од Прерадовића, православних Срба из Србије. Они су се у 17 вијеку, прије велике Сеобе Срба, преселили у Бачку и настанили у селу Леђен (данас Риђици) у горњој Бачкој, између Баје и Сомбора.

У вријеме пресељења, старјешина задруге Прерадовића био је свештеник Српске православне цркве. Један дио породице Прерадовић добио је статус припадања угарском племству и користио предикат фон Прерадовић.

Паула је имала два брата и двије сестре. Удала се 1916. године за аустријског писца и новинара Ернеста Молдена и имали су двоје дјеце - Фрица и Ота Молдена.

Њен муж је постао главни уредник новина, а за време рата они су се придружили отпору против нацизма, због чега су затворени. У знак почасти, Аустријска пошта је 1996. године издала поштанску марку с ликом Пауле фон Прерадовић и насловом химне, пише РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана