Stihove ove Srpkinje pjeva cijela Austrija!

GS
Foto: Facebook

Malo je poznato da je Srpkinja pisala tekst za himnu Republike Austrije koja je u zvaničnoj upotrebi od završetka Drugog svjetskog rata.

Paula fon Preradović, rođena 12. oktobra 1887, a preminula 25. maja 1951, Austrijanka srpskog porijekla, napisala je tekst himne ove zemlje Zemlja planina, zemlja rijeka (Land der Berge, Land am Strome).

Paula je bila pjesnikinja i njeni stihovi nastali su neposredno nakon Drugog svjetskog rata, kada je u konkurenciji od 1.800 takmičara, pobijedila u izboru za tekst pjesme koji će biti zvanična himna Republike Austrije.

Uz muziku Volfganga Amadeusa Mocarta iz 1791. godine, riječi njene pjesme 1947. godine su potvrđene kao nova austrijska himna.

Paula je rođena u Beču, ali je svoje djetinjstvo i mladost u periodu od 1889. do 1901. godine i od 1905. do 1913. godine provela u Puli, koja je tada pripadala Austrougarskoj.

Njen otac je bio Dušan Preradović, koji je prema sačuvanim podacima, vodio porijeklo od Preradovića, pravoslavnih Srba iz Srbije. Oni su se u 17 vijeku, prije velike Seobe Srba, preselili u Bačku i nastanili u selu Leđen (danas Riđici) u gornjoj Bačkoj, između Baje i Sombora.

U vrijeme preseljenja, starješina zadruge Preradovića bio je sveštenik Srpske pravoslavne crkve. Jedan dio porodice Preradović dobio je status pripadanja ugarskom plemstvu i koristio predikat fon Preradović.

Paula je imala dva brata i dvije sestre. Udala se 1916. godine za austrijskog pisca i novinara Ernesta Moldena i imali su dvoje djece - Frica i Ota Moldena.

Njen muž je postao glavni urednik novina, a za vreme rata oni su se pridružili otporu protiv nacizma, zbog čega su zatvoreni. U znak počasti, Austrijska pošta je 1996. godine izdala poštansku marku s likom Paule fon Preradović i naslovom himne, piše RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana