Стево Грабовац о освојеној НИН-овој награди: Писци данас не могу живјети од писања

ГС
Стево Грабовац о освојеној НИН-овој награди: Писци данас не могу живјети од писања

Добитник јубиларне 70. НИН-ове награде за роман године је Стево Грабовац са романом „Послије забаве“ у издању "Имприматура".

Он је истакао да није очекивао саму награду, али када се уђе у најужи избор, да увијек постоји та мала нада.

– Још увијек се слијежу утисци, међутим, пар пута сам и рекао – посебно ми је задовољство јер сам на истом мјесту гдје су биле и огромне књижевне величине које су биле и прије мене. То ми је посебна и неизмјерна част што процесуирам у себи, а ово остало ће требати још времена да схватим гдје сам и шта сам постигао – рекао је Грабовац за Српскаинфо.

Стево, осим што је писац и добио је овакво значајну јубиларну награду, ради у трговини. Каже да писци углавном данас не могу да живе од свог писања на овим просторима.

– Ту није ни кривица самог друштва, више средине у којој се налазимо јер су ту изузетно мали тиражи књига и не можете живјети од тога, не постоје велики извори прихода од књиге, тако да човјек мора да се бави неким другим стварима у животу, а мене је живот одвео у продавницу и ту ми одговара. Ја сам безброј пута поновио у разговорима, волим свој посао и заиста ми је нешто што ми омогућава нормалан живот, а од писања свакако не би могао живјети, бар не на начин на који ја пишем – истакао је Грабовац.

Прича да он није неко ко пише на дневној бази, што би му свакако доносило профит.

– То често моје колеге и писци раде, наравно, то не осуђујем јер је то начин да се преживи и да се прехрани, али не спадам у ту браншу, не расипам своје писање на те ствари. Конкретно ја од писања не могу живјети – рекао је Грабовац.

Да ли ће у будућности донијети приходе, то тренутно Стево не зна. Истиче да увијек постоји та прича да ће награда повећати и видљивост саме књиге.

– Вјероватно и већу продају, наравно да доноси већу добробит. Али у некој ближој или широј будућности је тешко причати и доносити закључке – рекао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана