Stevo Grabovac o osvojenoj NIN-ovoj nagradi: Pisci danas ne mogu živjeti od pisanja

GS
Stevo Grabovac o osvojenoj NIN-ovoj nagradi: Pisci danas ne mogu živjeti od pisanja

Dobitnik jubilarne 70. NIN-ove nagrade za roman godine je Stevo Grabovac sa romanom „Poslije zabave“ u izdanju "Imprimatura".

On je istakao da nije očekivao samu nagradu, ali kada se uđe u najuži izbor, da uvijek postoji ta mala nada.

– Još uvijek se sliježu utisci, međutim, par puta sam i rekao – posebno mi je zadovoljstvo jer sam na istom mjestu gdje su bile i ogromne književne veličine koje su bile i prije mene. To mi je posebna i neizmjerna čast što procesuiram u sebi, a ovo ostalo će trebati još vremena da shvatim gdje sam i šta sam postigao – rekao je Grabovac za Srpskainfo.

Stevo, osim što je pisac i dobio je ovakvo značajnu jubilarnu nagradu, radi u trgovini. Kaže da pisci uglavnom danas ne mogu da žive od svog pisanja na ovim prostorima.

– Tu nije ni krivica samog društva, više sredine u kojoj se nalazimo jer su tu izuzetno mali tiraži knjiga i ne možete živjeti od toga, ne postoje veliki izvori prihoda od knjige, tako da čovjek mora da se bavi nekim drugim stvarima u životu, a mene je život odveo u prodavnicu i tu mi odgovara. Ja sam bezbroj puta ponovio u razgovorima, volim svoj posao i zaista mi je nešto što mi omogućava normalan život, a od pisanja svakako ne bi mogao živjeti, bar ne na način na koji ja pišem – istakao je Grabovac.

Priča da on nije neko ko piše na dnevnoj bazi, što bi mu svakako donosilo profit.

– To često moje kolege i pisci rade, naravno, to ne osuđujem jer je to način da se preživi i da se prehrani, ali ne spadam u tu branšu, ne rasipam svoje pisanje na te stvari. Konkretno ja od pisanja ne mogu živjeti – rekao je Grabovac.

Da li će u budućnosti donijeti prihode, to trenutno Stevo ne zna. Ističe da uvijek postoji ta priča da će nagrada povećati i vidljivost same knjige.

– Vjerovatno i veću prodaju, naravno da donosi veću dobrobit. Ali u nekoj bližoj ili široj budućnosti je teško pričati i donositi zaključke – rekao je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana