“Споменица” у издању АНУРС-а дјело о великану писане ријечи: Посвета Војиславу Лубарди

С. М.
“Споменица” у издању АНУРС-а дјело о великану писане ријечи: Посвета Војиславу Лубарди

РОГАТИЦА - Књижни фонд са више од 36.000 наслова Народне библиотеке у Рогатици, која од 2018. године носи име академика рођеног у Рогатици Војислава Лубарде, ових дана обогаћен је једном новом вриједном књигом. Ријеч је о “Споменици” овом великану писане ријечи, коју је издало Одјељење књижевности и умјетности Академије наука и умјетности Републике Српске. Главни уредник ове књиге је академик Рајко Кузмановић, одговорни уредник академик Драгољуб Мирјанић и уредник академик Бранко Летић.

- Дошла је након седам година од  смрти академика Лубарде и дјело је више познатих и признатих аутора из области књижевног стваралаштва и других сфера друштвеног живота - рекла је за “Глас Српске” директорица Библиотеке у Рогатици Милојка Крсмановић, која је о Војиславу Лубарди у завичају написала прилог у “Споменици”.

“Споменица” је заокружена цјелина живота и богатог књижевног стваралаштва овог познатог Рогатичанина, а садржај књиге распоређен је у пет цјелина.

У првој су смјештени важнији биографски датуми везани за његов живот и дјело, од рођења 1930. до смрти у 84. години 2013. У другом поглављу су мишљења о његовим дјелима од прије 50 и више година. Ту је и одлука о његовом искључењу из Савеза комуниста, чији је био члан од своје 20. године. У овом поглављу је и осврт на његова дјела Рајка Петрова Нога, који је водио рубрику књижевне критике у сарајевском “Одјеку” између 1970. и 1972. године, који је тада написао и своје виђење романа “Гордо посртање”.

Треће поглавље, како је објаснила Крсмановићева, најобимније је и у њему се говори о Лубардиним дјелима данас. Ту су мишљења угледних професора, књижевних критичара, филозофа, писаца и колега академика. 

У наредном, четвртом, поглављу, казује Крсмановићева, говори се о Лубарди у свом завичају, а та цјелина обухвата и списак дјела Војислава Лубарде која се налазе на полицама библиотеке. 

Што се тиче петог, завршног, поглавља, Крсмановићева је рекла да су у њему документовани материјали, спискови књига и осталих дјела гдје се спомиње Лубардин књижевни опус, укључујући и критике на његово богато стваралаштво.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана