“Spomenica” u izdanju ANURS-a djelo o velikanu pisane riječi: Posveta Vojislavu Lubardi

S. M.
“Spomenica” u izdanju ANURS-a djelo o velikanu pisane riječi: Posveta Vojislavu Lubardi

ROGATICA - Knjižni fond sa više od 36.000 naslova Narodne biblioteke u Rogatici, koja od 2018. godine nosi ime akademika rođenog u Rogatici Vojislava Lubarde, ovih dana obogaćen je jednom novom vrijednom knjigom. Riječ je o “Spomenici” ovom velikanu pisane riječi, koju je izdalo Odjeljenje književnosti i umjetnosti Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske. Glavni urednik ove knjige je akademik Rajko Kuzmanović, odgovorni urednik akademik Dragoljub Mirjanić i urednik akademik Branko Letić.

- Došla je nakon sedam godina od  smrti akademika Lubarde i djelo je više poznatih i priznatih autora iz oblasti književnog stvaralaštva i drugih sfera društvenog života - rekla je za “Glas Srpske” direktorica Biblioteke u Rogatici Milojka Krsmanović, koja je o Vojislavu Lubardi u zavičaju napisala prilog u “Spomenici”.

“Spomenica” je zaokružena cjelina života i bogatog književnog stvaralaštva ovog poznatog Rogatičanina, a sadržaj knjige raspoređen je u pet cjelina.

U prvoj su smješteni važniji biografski datumi vezani za njegov život i djelo, od rođenja 1930. do smrti u 84. godini 2013. U drugom poglavlju su mišljenja o njegovim djelima od prije 50 i više godina. Tu je i odluka o njegovom isključenju iz Saveza komunista, čiji je bio član od svoje 20. godine. U ovom poglavlju je i osvrt na njegova djela Rajka Petrova Noga, koji je vodio rubriku književne kritike u sarajevskom “Odjeku” između 1970. i 1972. godine, koji je tada napisao i svoje viđenje romana “Gordo posrtanje”.

Treće poglavlje, kako je objasnila Krsmanovićeva, najobimnije je i u njemu se govori o Lubardinim djelima danas. Tu su mišljenja uglednih profesora, književnih kritičara, filozofa, pisaca i kolega akademika. 

U narednom, četvrtom, poglavlju, kazuje Krsmanovićeva, govori se o Lubardi u svom zavičaju, a ta cjelina obuhvata i spisak djela Vojislava Lubarde koja se nalaze na policama biblioteke. 

Što se tiče petog, završnog, poglavlja, Krsmanovićeva je rekla da su u njemu dokumentovani materijali, spiskovi knjiga i ostalih djela gdje se spominje Lubardin književni opus, uključujući i kritike na njegovo bogato stvaralaštvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana