“Смешне љубави” Милана Кундере на прољеће у новом издању

Илијана Божић
“Смешне љубави” Милана Кундере на прољеће у новом издању

БАЊАЛУКА - “Љубав је управо оно што није логично”, реченица је коју читамо у књизи “Смешне љубави” Милана Кундере која ће на прољеће бити објављена издању “Лагуне”.

Милан Кундера, један од најзначајнијих писаца на свјетској књижевној сцени, човјек који је оставио дубок траг у литератури, преминуо је у јулу прошле године.

У књизи “Смешне љубави” Кундера осликава колико су људи смијешни због своје погрешне представе о љубави због које се понашају неповјерљиво једни према другима. Осликава њихово међусобно неповјерење и лицемјерје које је производ баш тих погрешних визија љубави. Ова књига објављена је први пут прије 55 година, а овог прољећа биће издата у новом руху у преводу Александра Илића.

Како су навели из “Лагуне”, Кундера у седам кратких прича уклања из љубави и секса озбиљност, у коју су обично прерушени.

- Ситуације се развијају из неспоразума или из умећа обмане и претварања, на којима се заснива еротска игра. Али обмана, која почиње као шала, касније открива да самообмана управља сваким аспектом живота. Тако се у игри аутостопа двоје љубавника претварају да се не познају и постепено схватају да су заиста једно другом странци. Тако један учитељ у чешком градићу глуми побожност да би завео побожну девојку, а затим је одбаци и чезне за Богом. А у једној причи веома вешт обмањивач непрестано се шали с људима, али они су толико лаковерни да губи контролу над ситуацијом - наведено је на сајту “Лагуне” у најави књиге.

Тих седам прича које носе називе: “Нико се неће смејати”, “Златна јабука вечне чежње”, “Лажни аутостоп”, “Симпозијум”, “Нека стари мртви уступе место младим мртвима”, “Доктор Хавел после десет година”, “Едуард и бог” нису само забавне. Оне откривају бруталне и поражавајуће истине љубавног искуства.

У америчком часопису “Тајм” у критици о овом роману речено је: “Лагано, уврнуто и мудро”.

“Чикаго Сан тајмс” је објавио да “Милан Кундера пружа посебан спој саосјећајности и цинизма, ироније и благости, који је без премца у савременој књижевности.”

С друге стране, “Кливланд плејн дилер” је навео да је Милан Кундера у “Смешним љубавима” интелектуални тешкаш и истински књижевни виртуоз.

О писцу

Милан Кундера рођен је прије 95 година у чешком граду Брну. Иако је објављивао есеје, збирке пјесама и драме, Кундера је најпознатији по својим романима, а себе је сматрао превасходно романописцем. Његова најпознатија дјела су “Шала”, “Смешне љубави”, “Књига смеха и заборава”, те “Неподношљива лакоћа постојања”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана