“Smešne ljubavi” Milana Kundere na proljeće u novom izdanju

Ilijana Božić
“Smešne ljubavi” Milana Kundere na proljeće u novom izdanju

BANjALUKA - “Ljubav je upravo ono što nije logično”, rečenica je koju čitamo u knjizi “Smešne ljubavi” Milana Kundere koja će na proljeće biti objavljena izdanju “Lagune”.

Milan Kundera, jedan od najznačajnijih pisaca na svjetskoj književnoj sceni, čovjek koji je ostavio dubok trag u literaturi, preminuo je u julu prošle godine.

U knjizi “Smešne ljubavi” Kundera oslikava koliko su ljudi smiješni zbog svoje pogrešne predstave o ljubavi zbog koje se ponašaju nepovjerljivo jedni prema drugima. Oslikava njihovo međusobno nepovjerenje i licemjerje koje je proizvod baš tih pogrešnih vizija ljubavi. Ova knjiga objavljena je prvi put prije 55 godina, a ovog proljeća biće izdata u novom ruhu u prevodu Aleksandra Ilića.

Kako su naveli iz “Lagune”, Kundera u sedam kratkih priča uklanja iz ljubavi i seksa ozbiljnost, u koju su obično prerušeni.

- Situacije se razvijaju iz nesporazuma ili iz umeća obmane i pretvaranja, na kojima se zasniva erotska igra. Ali obmana, koja počinje kao šala, kasnije otkriva da samoobmana upravlja svakim aspektom života. Tako se u igri autostopa dvoje ljubavnika pretvaraju da se ne poznaju i postepeno shvataju da su zaista jedno drugom stranci. Tako jedan učitelj u češkom gradiću glumi pobožnost da bi zaveo pobožnu devojku, a zatim je odbaci i čezne za Bogom. A u jednoj priči veoma vešt obmanjivač neprestano se šali s ljudima, ali oni su toliko lakoverni da gubi kontrolu nad situacijom - navedeno je na sajtu “Lagune” u najavi knjige.

Tih sedam priča koje nose nazive: “Niko se neće smejati”, “Zlatna jabuka večne čežnje”, “Lažni autostop”, “Simpozijum”, “Neka stari mrtvi ustupe mesto mladim mrtvima”, “Doktor Havel posle deset godina”, “Eduard i bog” nisu samo zabavne. One otkrivaju brutalne i poražavajuće istine ljubavnog iskustva.

U američkom časopisu “Tajm” u kritici o ovom romanu rečeno je: “Lagano, uvrnuto i mudro”.

“Čikago San tajms” je objavio da “Milan Kundera pruža poseban spoj saosjećajnosti i cinizma, ironije i blagosti, koji je bez premca u savremenoj književnosti.”

S druge strane, “Klivland plejn diler” je naveo da je Milan Kundera u “Smešnim ljubavima” intelektualni teškaš i istinski književni virtuoz.

O piscu

Milan Kundera rođen je prije 95 godina u češkom gradu Brnu. Iako je objavljivao eseje, zbirke pjesama i drame, Kundera je najpoznatiji po svojim romanima, a sebe je smatrao prevashodno romanopiscem. Njegova najpoznatija djela su “Šala”, “Smešne ljubavi”, “Knjiga smeha i zaborava”, te “Nepodnošljiva lakoća postojanja”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana