Сјећање на великог италијанског књижевника Умберта Ека: Предано живио умјетност и филозофију

Приредила: Илијана Божић
Сјећање на великог италијанског књижевника Умберта Ека: Предано живио умјетност и филозофију

БАЊАЛУКА - Имамо ограничење, врло обесхрабрујуће, понижавајуће, а то је смрт - ријечи су италијанског књижевника Умберта Ека који је рођен прије 90 година.

Важно је да се присјетимо овог великог ствараоца који је свијету подарио “Име руже”, једно од најзначајнијих дјела свјетске литературе и који је остао запамћен и по томе што је упућивао на проблем масовних миграција пишући да ако не пронађемо нову равнотежу, крв ће потећи. Говорио је да се западна цивилизација налази пред колосалним процесом сеоба као што се десило и римској цивилизацији.

Умберто Еко је био човјек који није ћутао на проблеме који су завладали свијетом, па је истицао да су исламски екстремисти слични нацистима јер их води апокалиптична жеља да завладају свијетом. Након побједе Берлусконија на парламентарним изборима 2008. године посветио је један текст повратку духа четрдесетих година изразивши жаљење што чује говоре сличне онима о одбрани расе, у којима се не нападају само Јевреји већ и Роми, Мароканци и уопштено странци. Његова посљедња борба одвела га је уз друге писце до заштите плурализма издаваштва у Италији након што је Мондадори, у власништву породице Берлускони, откупио РЦС Либри.

Умберто Еко је био усмјерен ка умјетности и то ка средњовјековној филозофији и књижевности. Интересовао се за филозофију Светог Томе Аквинског и средњовјековне културе што је примјетно у свим његовим дјелима, а до изражаја долази и у роману “Име руже” који је објављен 1980. године.

Ово дјело је лексикон философије и религије, то је научнофантастична студија о средњем вијеку и различитим тумачењима Библије. По овом роману настао је и филм 1986. године са Шоном Конеријем у главној улози.

Био је аналитичар савремене културе, а истицао је да је филозоф, прије свега, а да романе пише само викендом. Био је колекционар средњовјековних књига. Имао их је око 1.500, док је његова библиотека бројала укупно 50.000 књига.

Радио је као професор на универзитетима у Торину, Милану, Фиренци, Колумбији, Јејлу, а оснивач је катедре за семиотику на Универзитету у Болоњи.

Умберто Еко је преминуо 2016. године, а  запамћен је по невјероватној харизми, хуманости, духовитости и прогресивним ставовима.

Дјела

Умберто Еко написао је и романе “Острво дана пређашњег”, “Баудолино”, “Прашко гробље”, “Тајанствени пламен краљице Лоане” и “Нулти број”, те збирке прича “Како сам путовао с лососом” и многих теоријских дјела.

- Не знам шта читалац очекује. Мислим да би аутор требало да пише оно што читалац не очекује - казао једном приликом Еко.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана