Sjećanje na velikog italijanskog književnika Umberta Eka: Predano živio umjetnost i filozofiju

Priredila: Ilijana Božić
Sjećanje na velikog italijanskog književnika Umberta Eka: Predano živio umjetnost i filozofiju

BANjALUKA - Imamo ograničenje, vrlo obeshrabrujuće, ponižavajuće, a to je smrt - riječi su italijanskog književnika Umberta Eka koji je rođen prije 90 godina.

Važno je da se prisjetimo ovog velikog stvaraoca koji je svijetu podario “Ime ruže”, jedno od najznačajnijih djela svjetske literature i koji je ostao zapamćen i po tome što je upućivao na problem masovnih migracija pišući da ako ne pronađemo novu ravnotežu, krv će poteći. Govorio je da se zapadna civilizacija nalazi pred kolosalnim procesom seoba kao što se desilo i rimskoj civilizaciji.

Umberto Eko je bio čovjek koji nije ćutao na probleme koji su zavladali svijetom, pa je isticao da su islamski ekstremisti slični nacistima jer ih vodi apokaliptična želja da zavladaju svijetom. Nakon pobjede Berluskonija na parlamentarnim izborima 2008. godine posvetio je jedan tekst povratku duha četrdesetih godina izrazivši žaljenje što čuje govore slične onima o odbrani rase, u kojima se ne napadaju samo Jevreji već i Romi, Marokanci i uopšteno stranci. Njegova posljednja borba odvela ga je uz druge pisce do zaštite pluralizma izdavaštva u Italiji nakon što je Mondadori, u vlasništvu porodice Berluskoni, otkupio RCS Libri.

Umberto Eko je bio usmjeren ka umjetnosti i to ka srednjovjekovnoj filozofiji i književnosti. Interesovao se za filozofiju Svetog Tome Akvinskog i srednjovjekovne kulture što je primjetno u svim njegovim djelima, a do izražaja dolazi i u romanu “Ime ruže” koji je objavljen 1980. godine.

Ovo djelo je leksikon filosofije i religije, to je naučnofantastična studija o srednjem vijeku i različitim tumačenjima Biblije. Po ovom romanu nastao je i film 1986. godine sa Šonom Konerijem u glavnoj ulozi.

Bio je analitičar savremene kulture, a isticao je da je filozof, prije svega, a da romane piše samo vikendom. Bio je kolekcionar srednjovjekovnih knjiga. Imao ih je oko 1.500, dok je njegova biblioteka brojala ukupno 50.000 knjiga.

Radio je kao profesor na univerzitetima u Torinu, Milanu, Firenci, Kolumbiji, Jejlu, a osnivač je katedre za semiotiku na Univerzitetu u Bolonji.

Umberto Eko je preminuo 2016. godine, a  zapamćen je po nevjerovatnoj harizmi, humanosti, duhovitosti i progresivnim stavovima.

Djela

Umberto Eko napisao je i romane “Ostrvo dana pređašnjeg”, “Baudolino”, “Praško groblje”, “Tajanstveni plamen kraljice Loane” i “Nulti broj”, te zbirke priča “Kako sam putovao s lososom” i mnogih teorijskih djela.

- Ne znam šta čitalac očekuje. Mislim da bi autor trebalo da piše ono što čitalac ne očekuje - kazao jednom prilikom Eko.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana