Сјећање на великог Данила Киша: Описао све трауме и изазове вијека

Агенције
Сјећање на великог Данила Киша: Описао све трауме и изазове вијека

БЕОГРАД - Велики писац Данило Киш рођен је у Суботици 22. фебруара прије 85 година.

- Књижевност Данила Киша је “дело чуда и дело труда”, али је и дело велике синтезе. Писци најчешће обликују опус тако што овладају једним бројем поступака и тако што овладају једном темом приповедајући неко доминантно искуство, трауму или ведрину властитог века и света. Киш је у свом језгровитом опусу описао готово све кључне трауме и изазове свог века - навео је раније, поводом тридесетогодишњице од смрти аутора, писац Гојко Божовић.

Ове године обиљежава се сјећање на овог генија писане ријечи, творца “Енциклопедије мртвих”, “Раних јада”, “Гробнице за Бориса Давидовича”, а обиљежава се и 55 година од објављивања дјела “Башта, пепео”.

- У роману “Башта, пепео” ради се о метафори, о страхопоштовању детета према оцу. Отац је увек величина. То је скоро фројдовски проблем: током извесног периода, отац представља краља у односу на дете, он је омнипотентан. У роману “Башта, пепео” хтео сам да развијем ту метафору са идејом да једног дана још нешто напишем о оцу - рекао је својевремено Данило Киш у једном разговору о дјелу, које је преведено на скоро све европске језике.

Тим поводом, овог викенда у Београду биће одржани разговори о лику и дјелу Данила Киша, а вечерас (субота) биће одржано књижевно вече у Културном центру Србије у Паризу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана