Sjećanje na velikog Danila Kiša: Opisao sve traume i izazove vijeka

Agencije
Sjećanje na velikog Danila Kiša: Opisao sve traume i izazove vijeka

BEOGRAD - Veliki pisac Danilo Kiš rođen je u Subotici 22. februara prije 85 godina.

- Književnost Danila Kiša je “delo čuda i delo truda”, ali je i delo velike sinteze. Pisci najčešće oblikuju opus tako što ovladaju jednim brojem postupaka i tako što ovladaju jednom temom pripovedajući neko dominantno iskustvo, traumu ili vedrinu vlastitog veka i sveta. Kiš je u svom jezgrovitom opusu opisao gotovo sve ključne traume i izazove svog veka - naveo je ranije, povodom tridesetogodišnjice od smrti autora, pisac Gojko Božović.

Ove godine obilježava se sjećanje na ovog genija pisane riječi, tvorca “Enciklopedije mrtvih”, “Ranih jada”, “Grobnice za Borisa Davidoviča”, a obilježava se i 55 godina od objavljivanja djela “Bašta, pepeo”.

- U romanu “Bašta, pepeo” radi se o metafori, o strahopoštovanju deteta prema ocu. Otac je uvek veličina. To je skoro frojdovski problem: tokom izvesnog perioda, otac predstavlja kralja u odnosu na dete, on je omnipotentan. U romanu “Bašta, pepeo” hteo sam da razvijem tu metaforu sa idejom da jednog dana još nešto napišem o ocu - rekao je svojevremeno Danilo Kiš u jednom razgovoru o djelu, koje je prevedeno na skoro sve evropske jezike.

Tim povodom, ovog vikenda u Beogradu biće održani razgovori o liku i djelu Danila Kiša, a večeras (subota) biće održano književno veče u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana