“Сеобе” и “Луча микрокозма” у новом руху

Александра Глишић
“Сеобе” и “Луча микрокозма” у новом руху

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - Завод за уџбенике и наставна средстава Источно Ново Сарајево припрема нове наслове, а међу њима су најзначајнија дјела домаће и свјетске књижевности.

- Иако радимо у специфичним условима и у ванредним околностима, трудимо се да благовремено припремимо нова издања. Предност смо дали насловима који су неопходни за лектиру у основним и средњим школама, али истовремено ријеч је о дјелима која ће бити радо виђена у свакој кућној библиотеци - рекао је за “Глас Српске” портпарол Завода за уџбенике и наставна средстава Источно Ново Сарајево Дејан Керлета.

За средњошколце припремају, додаје, нова издања најзначајнијих дјела српске књижевности.

- Ријеч је о дјелима Милоша Црњанског и то: “Сеобе”, “Сеобе 2”, “Дневник о Чарнојевићу” и “Роман о Лондону 1 и 2”. Својим предговорима у бољем разумијевању овог великана српске књижевности и његових вјечитих тема сеоба и странствовања помогли су нам др Драгана Бедов и академик Ранко Поповић - каже Керлета.

У издању Завода ускоро ће бити објављена “Госпа Нола” и “Писма из Норвешке” Исидоре Секулић, која је била једна од најобразованијих Српкиња свога времена. Пошто се ова дјела изучавају на часовима српског језика у средњој школи, предговоре су написале дугогодишње сараднице Завода др Драгана Бедов и проф. др Сања Мацура.

- Ранко Поповић урадио је предговор и за “Лучу микрокозму” Петра Петровића Његоша, која је такође у припреми, али и за Избор из поезије Алексе Шантића под називом “Уз хриди живота”. Шантићева дјела недостајала су у нашој издавачкој продукцији и са великим нестрпљењем очекујемо овај избор великана наше поезије. Све ове књиге доносимо ускоро, а у нашим књижарама биће доступне након окончања ванредне ситуације - истакао је Керлета.

Најавио је и “Приче из бакиног крила” Десанке Максимовић, које је изабрао и припремио академик Станиша Тутњевић. Мр Андријана Стокић Пенда и мр Бранко Црногорац припремили су и превели роман “Робинзон Крусо” Данијела Дефоа, а проф. др Жељка Бабић је превела “Велики талас” Перл Бак.

- За наше најмлађе припремамо занимљиво издање “Испричај причу помоћу слика”. Ријеч је о картицама уз помоћ којих дјеца могу да испричају своје приче. За предшколце припремамо плакате уз чију помоћ треба да испричају своје приче. Међу осталим издањима издвајамо сликовнице уз помоћ којих ће наши најмлађи читаоци моћи да упознају и да разликују домаће и дивље животиње - казао је Керлета.

Док траје ванредна ситуација у Републици Српској, Завод за уџбенике и наставна средства Источно Ново Сарајево одобрава попуст од 20 одсто на сва издања.

- Белетристику, лектиру, стручну литературу, уџбенике и остала издања по наведеном попусту можете обезбиједити из сигурности свога дома наруџбом путем интернет продавнице на нашој званичној интернет презентацији или слањем и-мејла на куповинаЖзунсрс.цом - поручио је Керлета.

“Златна сова”  и “Совица”

- На конкурс “Златна сова” за најбољи необјављени роман пристигла су 33 рукописа, док је за најбољу књигу за дјецу и награду “Совица” својим радовима конкурисало 15 аутора. Рукописе смо доставили члановима жирија из Републике Српске. Због ванредних околности још нисмо доставили рукописе члановима жирија из Србије - каже Дејан Керлета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана