“Seobe” i “Luča mikrokozma” u novom ruhu

Aleksandra Glišić
“Seobe” i “Luča mikrokozma” u novom ruhu

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - Zavod za udžbenike i nastavna sredstava Istočno Novo Sarajevo priprema nove naslove, a među njima su najznačajnija djela domaće i svjetske književnosti.

- Iako radimo u specifičnim uslovima i u vanrednim okolnostima, trudimo se da blagovremeno pripremimo nova izdanja. Prednost smo dali naslovima koji su neophodni za lektiru u osnovnim i srednjim školama, ali istovremeno riječ je o djelima koja će biti rado viđena u svakoj kućnoj biblioteci - rekao je za “Glas Srpske” portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstava Istočno Novo Sarajevo Dejan Kerleta.

Za srednjoškolce pripremaju, dodaje, nova izdanja najznačajnijih djela srpske književnosti.

- Riječ je o djelima Miloša Crnjanskog i to: “Seobe”, “Seobe 2”, “Dnevnik o Čarnojeviću” i “Roman o Londonu 1 i 2”. Svojim predgovorima u boljem razumijevanju ovog velikana srpske književnosti i njegovih vječitih tema seoba i stranstvovanja pomogli su nam dr Dragana Bedov i akademik Ranko Popović - kaže Kerleta.

U izdanju Zavoda uskoro će biti objavljena “Gospa Nola” i “Pisma iz Norveške” Isidore Sekulić, koja je bila jedna od najobrazovanijih Srpkinja svoga vremena. Pošto se ova djela izučavaju na časovima srpskog jezika u srednjoj školi, predgovore su napisale dugogodišnje saradnice Zavoda dr Dragana Bedov i prof. dr Sanja Macura.

- Ranko Popović uradio je predgovor i za “Luču mikrokozmu” Petra Petrovića Njegoša, koja je takođe u pripremi, ali i za Izbor iz poezije Alekse Šantića pod nazivom “Uz hridi života”. Šantićeva djela nedostajala su u našoj izdavačkoj produkciji i sa velikim nestrpljenjem očekujemo ovaj izbor velikana naše poezije. Sve ove knjige donosimo uskoro, a u našim knjižarama biće dostupne nakon okončanja vanredne situacije - istakao je Kerleta.

Najavio je i “Priče iz bakinog krila” Desanke Maksimović, koje je izabrao i pripremio akademik Staniša Tutnjević. Mr Andrijana Stokić Penda i mr Branko Crnogorac pripremili su i preveli roman “Robinzon Kruso” Danijela Defoa, a prof. dr Željka Babić je prevela “Veliki talas” Perl Bak.

- Za naše najmlađe pripremamo zanimljivo izdanje “Ispričaj priču pomoću slika”. Riječ je o karticama uz pomoć kojih djeca mogu da ispričaju svoje priče. Za predškolce pripremamo plakate uz čiju pomoć treba da ispričaju svoje priče. Među ostalim izdanjima izdvajamo slikovnice uz pomoć kojih će naši najmlađi čitaoci moći da upoznaju i da razlikuju domaće i divlje životinje - kazao je Kerleta.

Dok traje vanredna situacija u Republici Srpskoj, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo odobrava popust od 20 odsto na sva izdanja.

- Beletristiku, lektiru, stručnu literaturu, udžbenike i ostala izdanja po navedenom popustu možete obezbijediti iz sigurnosti svoga doma narudžbom putem internet prodavnice na našoj zvaničnoj internet prezentaciji ili slanjem i-mejla na kupovinaŽzunsrs.com - poručio je Kerleta.

“Zlatna sova”  i “Sovica”

- Na konkurs “Zlatna sova” za najbolji neobjavljeni roman pristigla su 33 rukopisa, dok je za najbolju knjigu za djecu i nagradu “Sovica” svojim radovima konkurisalo 15 autora. Rukopise smo dostavili članovima žirija iz Republike Srpske. Zbog vanrednih okolnosti još nismo dostavili rukopise članovima žirija iz Srbije - kaže Dejan Kerleta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana