Седми међународни књижевни сусрети у Бањалуци: Поетски мостови повезали десет земаља

ГС
Седми међународни књижевни сусрети у Бањалуци: Поетски мостови повезали десет земаља

БАЊАЛУКА - Седми међународни књижевни сусрети који су отворени у петак у Народној и универзитетској библиотеци протичу у изванредној атмосфери.

Сви садржаји испуњени су врхунском поезијом домаћих и иностраних пјесника. Задовољни су учесници, публика и организатор.

- Ове године на Књижевним сусретима учествују пјесници из 10 земаља. Једини критеријум којим смо се руководили био је квалитет. Желимо да подаримо Бањалуци прворазредни књижевни и културни догађај као што овај град то заслужује - рекао је предсједник Удружења књижевника Републике Српске које је организатор Сусрета Предраг Бјелошевић.

Добитник овогодишње награде „Отворена књига“ је мађарски писац Иштван Турци.

У образложењу жирија истиче се да се Турци убраја међу истакнуте мађарске и европске пјеснике чија је поезија у сржи живота, у времену, у човјеку у том времену, у свим свакодневним напредовањима и посртањима.

-Турци је пјесник тишине и празнине које савременог човјека прате од дјетињства, ма шта и како радио. То је његова осјећајност коју готово генерацијски ствара и носи, наводи се у образложењу жирија које су потписали предсједник Ранко Рисојевић и чланови Предраг Бјелошевић и Берислав Благојевић.

Иштвану је додијељена на дар књига од керамике,рад академског сликара и керамичара Соње Бикић.

У програма сусрета своју поезију казивали су Елка Њаголова, Антоан Симон, Мухарем Баздуљ, Предраг Бјелошевић, Ранко Павловић, Ранко Рисојевић, Јованка Стојчиновић Николић, Даница Додић, Искра Пенева, Радмило Радовановић,Цветка Бевац, Живојин Ракочевић, Власта Младеновић, Видак Масловар и многи други.

Књижевни сусрети настављају се данас у ВинаријИ „Јунгић“, уз вино које представља значајан мотив у поезији своје стихове говориће и Густав Мурин, Слободан Јовић, Ђорђе Дабарчић, Илија Шаула,Братислав Р. Милановић, Данило Јокановић...

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана