Sedmi međunarodni književni susreti u Banjaluci: Poetski mostovi povezali deset zemalja

GS
Sedmi međunarodni književni susreti u Banjaluci: Poetski mostovi povezali deset zemalja

BANjALUKA - Sedmi međunarodni književni susreti koji su otvoreni u petak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci protiču u izvanrednoj atmosferi.

Svi sadržaji ispunjeni su vrhunskom poezijom domaćih i inostranih pjesnika. Zadovoljni su učesnici, publika i organizator.

- Ove godine na Književnim susretima učestvuju pjesnici iz 10 zemalja. Jedini kriterijum kojim smo se rukovodili bio je kvalitet. Želimo da podarimo Banjaluci prvorazredni književni i kulturni događaj kao što ovaj grad to zaslužuje - rekao je predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske koje je organizator Susreta Predrag Bjelošević.

Dobitnik ovogodišnje nagrade „Otvorena knjiga“ je mađarski pisac Ištvan Turci.

U obrazloženju žirija ističe se da se Turci ubraja među istaknute mađarske i evropske pjesnike čija je poezija u srži života, u vremenu, u čovjeku u tom vremenu, u svim svakodnevnim napredovanjima i posrtanjima.

-Turci je pjesnik tišine i praznine koje savremenog čovjeka prate od djetinjstva, ma šta i kako radio. To je njegova osjećajnost koju gotovo generacijski stvara i nosi, navodi se u obrazloženju žirija koje su potpisali predsjednik Ranko Risojević i članovi Predrag Bjelošević i Berislav Blagojević.

Ištvanu je dodijeljena na dar knjiga od keramike,rad akademskog slikara i keramičara Sonje Bikić.

U programa susreta svoju poeziju kazivali su Elka Njagolova, Antoan Simon, Muharem Bazdulj, Predrag Bjelošević, Ranko Pavlović, Ranko Risojević, Jovanka Stojčinović Nikolić, Danica Dodić, Iskra Peneva, Radmilo Radovanović,Cvetka Bevac, Živojin Rakočević, Vlasta Mladenović, Vidak Maslovar i mnogi drugi.

Književni susreti nastavljaju se danas u VinarijI „Jungić“, uz vino koje predstavlja značajan motiv u poeziji svoje stihove govoriće i Gustav Murin, Slobodan Jović, Đorđe Dabarčić, Ilija Šaula,Bratislav R. Milanović, Danilo Jokanović...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana