“Шарлотино двориште” Веселина Марковића увид у свијет филмова рађених по књижевним дјелима

Приредила: Илијана Божић
“Шарлотино двориште” Веселина Марковића увид у свијет филмова рађених по књижевним дјелима

БАЊАЛУКА - Књига “Шарлотино двориште” Веселина Марковића, која доноси приче о филмовима који су настали по великим дјелима модерне књижевности, али и о књигама које су биле изазов за читаоце од “Солариса” Станислава Лема до “Лолите” Владимира Набокова, објављена је у издању београдског “Архипелага”.

Поред поменутих дјела, у “Шарлотином дворишту” љубитељи књига и филмова могу да читају и о романима “Трагања за ишчезлим временом” Марсела Пруста, “Жена француског поручника” Џона Фаулса, те о Џојсовим причама “Мртви” и Хемингвејевим причама “Убице”.

- Ту су и есеји, од романа “Искупљења” Ијана Мекјуена до драме “Мачка на усијаном лименом крову” Тенесија Вилијамса. Посебно место у Марковићевој књизи представља тумачење филмова који су настали по романима који се заснивају на планираним случајностима. Ту се Марковић највише бави романима “Џејн Ејр” Шарлоте Бронте и “Злочин и казна” Фјодора Михајловича Достојевског - пише у опису овог дјела из “Архипелага”.

Навели су да су неки од ових романа и прича доживјели и више екранизација.

- По “Соларису” су снимљена три филма, као и по Хемингвејевој причи “Убице” или по драми “Мачка на усијаном лименом крову”. Читав низ Прустових романа постао је основа за познате филмове. Марковић детаљно анализира поступке писаца и редитеља, показује разлике између књига и по њима насталих филмова које смо волели, утврђује разлоге неуспеха појединих филмова који су пошли од тако великих и читаних дела или разлоге због чега су поједини филмови данас привлачнији, па уметнички и успелији од књига по којима су настали - објаснили су из “Архипелага”.

Додали су да је књига “Шарлотино двориште” настајала у дужем временском периоду, те да је недвосмислена похвала читању књига и уживању у филмовима.

- Она, истовремено, на личном примеру свог писца Веселина Марковића показује како се постаје страсни читалац књига и како се постаје страсни гледалац филмова - саопштили су из “Архипелага”.

Нагласили су да је “Шарлотино двориште” и својеврсна интелектуална аутобиографија о одрастању и сазријевању кроз читање књига и гледање филмова, о томе како се пред читаоцима и гледаоцима отварају нови свјетови, док свијет у коме се читају књиге и гледају филмови постаје разумљивији.

О писцу

Веселин Марковић је српски књижевник, романсијер, приповједач и есејиста. На Филолошком факултету у Београду је дипломирао југословенску и општу књижевност, магистрирао на Филозофском факултету у Новом Саду са темом “Марсел Пруст у књижевној критици српскохрватског језичког подручја”. Дјела су му објављивана у Норвешкој, Словенији, Италији, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији, Пољској и Бугарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана