“Šarlotino dvorište” Veselina Markovića uvid u svijet filmova rađenih po književnim djelima

Priredila: Ilijana Božić
“Šarlotino dvorište” Veselina Markovića uvid u svijet filmova rađenih po književnim djelima

BANjALUKA - Knjiga “Šarlotino dvorište” Veselina Markovića, koja donosi priče o filmovima koji su nastali po velikim djelima moderne književnosti, ali i o knjigama koje su bile izazov za čitaoce od “Solarisa” Stanislava Lema do “Lolite” Vladimira Nabokova, objavljena je u izdanju beogradskog “Arhipelaga”.

Pored pomenutih djela, u “Šarlotinom dvorištu” ljubitelji knjiga i filmova mogu da čitaju i o romanima “Traganja za iščezlim vremenom” Marsela Prusta, “Žena francuskog poručnika” Džona Faulsa, te o Džojsovim pričama “Mrtvi” i Hemingvejevim pričama “Ubice”.

- Tu su i eseji, od romana “Iskupljenja” Ijana Mekjuena do drame “Mačka na usijanom limenom krovu” Tenesija Vilijamsa. Posebno mesto u Markovićevoj knjizi predstavlja tumačenje filmova koji su nastali po romanima koji se zasnivaju na planiranim slučajnostima. Tu se Marković najviše bavi romanima “Džejn Ejr” Šarlote Bronte i “Zločin i kazna” Fjodora Mihajloviča Dostojevskog - piše u opisu ovog djela iz “Arhipelaga”.

Naveli su da su neki od ovih romana i priča doživjeli i više ekranizacija.

- Po “Solarisu” su snimljena tri filma, kao i po Hemingvejevoj priči “Ubice” ili po drami “Mačka na usijanom limenom krovu”. Čitav niz Prustovih romana postao je osnova za poznate filmove. Marković detaljno analizira postupke pisaca i reditelja, pokazuje razlike između knjiga i po njima nastalih filmova koje smo voleli, utvrđuje razloge neuspeha pojedinih filmova koji su pošli od tako velikih i čitanih dela ili razloge zbog čega su pojedini filmovi danas privlačniji, pa umetnički i uspeliji od knjiga po kojima su nastali - objasnili su iz “Arhipelaga”.

Dodali su da je knjiga “Šarlotino dvorište” nastajala u dužem vremenskom periodu, te da je nedvosmislena pohvala čitanju knjiga i uživanju u filmovima.

- Ona, istovremeno, na ličnom primeru svog pisca Veselina Markovića pokazuje kako se postaje strasni čitalac knjiga i kako se postaje strasni gledalac filmova - saopštili su iz “Arhipelaga”.

Naglasili su da je “Šarlotino dvorište” i svojevrsna intelektualna autobiografija o odrastanju i sazrijevanju kroz čitanje knjiga i gledanje filmova, o tome kako se pred čitaocima i gledaocima otvaraju novi svjetovi, dok svijet u kome se čitaju knjige i gledaju filmovi postaje razumljiviji.

O piscu

Veselin Marković je srpski književnik, romansijer, pripovjedač i esejista. Na Filološkom fakultetu u Beogradu je diplomirao jugoslovensku i opštu književnost, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu sa temom “Marsel Prust u književnoj kritici srpskohrvatskog jezičkog područja”. Djela su mu objavljivana u Norveškoj, Sloveniji, Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Poljskoj i Bugarskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana