Санела Бабић, директорица удружења “Императив”: Очување културе биће велики изазов

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Управо се налазимо у највећем изазову. Велики тим људи годину дана ради на припреми једне манифестације и онда се све заустави. И тек када прође пандемија, чекају нас највећи изазови - сачувати и вратити културу на мјесто које јој припада.

Испричала је ово за “Глас Српске” директорица Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив” Санела Бабић, осврћући се на припрему и организацију трећег издања Фестивала књижевности “Императив”, те на тренутак у којем свијет сада живи и неизвјесну свакодневицу која је свакоме од нас на неки начин помјерила живот и планове. Људи, а самим тим и умјетност и култура, тренутно опстају прилагођавајући се околностима и времену.

Према њеним ријечима, иако је овогодишње издање фестивала припремано да буде одржано од 30. маја до 3. јуна у Банском двору Културном центру, ова смотра посвећена писаној ријечи ипак ће бити одржана када се за то стекну сви услови.

- У овом тренутку је најважније поштовати препоручене мјере епидемиолога с циљем сузбијања пандемије како бисмо се сви могли вратити у “нормалан” живот. Дирекција “Императива” ће ускоро кренути са представљањем и промоцијом овогодишњих учесника фестивала на нашим друштвеним мрежама и у медијима - казала је Бабићева.

Планирано је да овогодишњи фестивал буде отворен разговором с актуелним добитником НИН-ове награде за књигу “Пас и контрабас” Сашом Илићем.

- Трудили смо се да направимо избор аутора који су у претходној години својим књижевним радом привукли пажњу читалачке публике, али и књижевне критике на регионалној књижевној сцени. Поред Саше Илића, публици ћемо представити Луку Трипковића, Алмина Каплана, Срђана Ваљаревића и Феђу Штукана, као и нови роман Дарка Цвијетића који ускоро треба да изађе из штампе. У програму “Поезију ће сви читати” моћи ћемо чути стихове Монике Херцег, Звонка Карановића, Огњенке Лакићевић, Младена Блажевића и Срђана Секулића. Пјесници-домаћини ове године биће Тања Ступар Трифуновић, Александра Чворовић и Татјана Бијелић - навела је Бабићева.

Огњенка Лакићевић и Бенд “Аутопарк” отвориће програм “Ноте и слова”, а своје стихове уз музику која их инспирише док пишу током трајања фестивала читаће и Елведин Незировић, Ана Вучковић, Магдалена Блажевић и Данијел Гатарић.

- “Бајковницу”, радионицу креативног писања за дјецу ове године ће водити књижевник Бојан Кривокапић, добитник бројних признања и награда за свој рад. Програм “Лектира у подне” има за циљ да средњошколце анимира да више читају. Ове године са ученицима бањалучких средњих школа разговараће Дамир Каракаш, Дарко Цвијетић и пјесници Марко Томаш и Срђан Секулић - појаснила је она.

Новитет овогодишњег издања фестивала је и програм “Књиге у филму”, који ће бити одржан у простору “Арт биоскопа”. У оквиру овог програма посјетиоци ће имати прилику да погледају неколико филмова базираних на текстуалним предлошцима познатих књижевних дјела.

Сајамски дио фестивала, као и раније, биће одржан у концертној дворани Банског двора.

- Сајамски дио фестивала је замишљен као мјесто сусрета писаца, читалаца и издавача. Основна идеја сајамског дијела фестивала је да бањалучкој публици представи нова издања значајних регионалних издавачких кућа, али и да повеже домаће ауторе са издавачима и уредницима. И ове године са нама ће бити издавачке куће “Имприматур”, “9. димензија”, “Арт сцена”, “Пчелица”, “Бука”, “Лом”, “Бајбук”, “Сандорф” и “Геопоетика”. Сајамске цијене књига се подразумијевају - навела је Бабићева.

Успјех

Осврћући се на оно што сматра највећим успјехом Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, Бабићева сматра да је најважније што је књижевни фестивал који организују након само два издања постао изразито значајан.

- Највећим успјехом сматрам што се фестивал “Императив” за кратко вријеме етаблирао као једна од најзначајнијих књижевних манифестација у региону. Истовремено, позитиван одјек фестивала књижевности “Императив” позиционирао је и Бањалуку као значајан књижевни центар.

ФОТО: Б. Брезо

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана