Sanela Babić, direktorica udruženja “Imperativ”: Očuvanje kulture biće veliki izazov

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Upravo se nalazimo u najvećem izazovu. Veliki tim ljudi godinu dana radi na pripremi jedne manifestacije i onda se sve zaustavi. I tek kada prođe pandemija, čekaju nas najveći izazovi - sačuvati i vratiti kulturu na mjesto koje joj pripada.

Ispričala je ovo za “Glas Srpske” direktorica Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ” Sanela Babić, osvrćući se na pripremu i organizaciju trećeg izdanja Festivala književnosti “Imperativ”, te na trenutak u kojem svijet sada živi i neizvjesnu svakodnevicu koja je svakome od nas na neki način pomjerila život i planove. Ljudi, a samim tim i umjetnost i kultura, trenutno opstaju prilagođavajući se okolnostima i vremenu.

Prema njenim riječima, iako je ovogodišnje izdanje festivala pripremano da bude održano od 30. maja do 3. juna u Banskom dvoru Kulturnom centru, ova smotra posvećena pisanoj riječi ipak će biti održana kada se za to steknu svi uslovi.

- U ovom trenutku je najvažnije poštovati preporučene mjere epidemiologa s ciljem suzbijanja pandemije kako bismo se svi mogli vratiti u “normalan” život. Direkcija “Imperativa” će uskoro krenuti sa predstavljanjem i promocijom ovogodišnjih učesnika festivala na našim društvenim mrežama i u medijima - kazala je Babićeva.

Planirano je da ovogodišnji festival bude otvoren razgovorom s aktuelnim dobitnikom NIN-ove nagrade za knjigu “Pas i kontrabas” Sašom Ilićem.

- Trudili smo se da napravimo izbor autora koji su u prethodnoj godini svojim književnim radom privukli pažnju čitalačke publike, ali i književne kritike na regionalnoj književnoj sceni. Pored Saše Ilića, publici ćemo predstaviti Luku Tripkovića, Almina Kaplana, Srđana Valjarevića i Feđu Štukana, kao i novi roman Darka Cvijetića koji uskoro treba da izađe iz štampe. U programu “Poeziju će svi čitati” moći ćemo čuti stihove Monike Herceg, Zvonka Karanovića, Ognjenke Lakićević, Mladena Blaževića i Srđana Sekulića. Pjesnici-domaćini ove godine biće Tanja Stupar Trifunović, Aleksandra Čvorović i Tatjana Bijelić - navela je Babićeva.

Ognjenka Lakićević i Bend “Autopark” otvoriće program “Note i slova”, a svoje stihove uz muziku koja ih inspiriše dok pišu tokom trajanja festivala čitaće i Elvedin Nezirović, Ana Vučković, Magdalena Blažević i Danijel Gatarić.

- “Bajkovnicu”, radionicu kreativnog pisanja za djecu ove godine će voditi književnik Bojan Krivokapić, dobitnik brojnih priznanja i nagrada za svoj rad. Program “Lektira u podne” ima za cilj da srednjoškolce animira da više čitaju. Ove godine sa učenicima banjalučkih srednjih škola razgovaraće Damir Karakaš, Darko Cvijetić i pjesnici Marko Tomaš i Srđan Sekulić - pojasnila je ona.

Novitet ovogodišnjeg izdanja festivala je i program “Knjige u filmu”, koji će biti održan u prostoru “Art bioskopa”. U okviru ovog programa posjetioci će imati priliku da pogledaju nekoliko filmova baziranih na tekstualnim predlošcima poznatih književnih djela.

Sajamski dio festivala, kao i ranije, biće održan u koncertnoj dvorani Banskog dvora.

- Sajamski dio festivala je zamišljen kao mjesto susreta pisaca, čitalaca i izdavača. Osnovna ideja sajamskog dijela festivala je da banjalučkoj publici predstavi nova izdanja značajnih regionalnih izdavačkih kuća, ali i da poveže domaće autore sa izdavačima i urednicima. I ove godine sa nama će biti izdavačke kuće “Imprimatur”, “9. dimenzija”, “Art scena”, “Pčelica”, “Buka”, “Lom”, “Bajbuk”, “Sandorf” i “Geopoetika”. Sajamske cijene knjiga se podrazumijevaju - navela je Babićeva.

Uspjeh

Osvrćući se na ono što smatra najvećim uspjehom Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, Babićeva smatra da je najvažnije što je književni festival koji organizuju nakon samo dva izdanja postao izrazito značajan.

- Najvećim uspjehom smatram što se festival “Imperativ” za kratko vrijeme etablirao kao jedna od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu. Istovremeno, pozitivan odjek festivala književnosti “Imperativ” pozicionirao je i Banjaluku kao značajan književni centar.

FOTO: B. Brezo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana