Роман Сенчин отворио “Трг од књиге”

Срна
Роман Сенчин отворио “Трг од књиге”

Херцег Нови - У херцегновском Старом граду отворени су осмодневни сусрети са писцима, преводиоцима, издавачима, драмским умјетницима, музичарима и књигама под називом “Трг од књиге”.

“Трг од књиге” је отворио један од најзначајнијих савремених руских писаца Роман Сенчин, чија су дјела преведена на више страних језика, а добитник је најважнијег руског признања за књижевност “Велика књига”.

- Изложбе, салони и сајмови књига су један од најзначајнијих инструмената за размјену културе међу државама - поручио је Сенчин.

Сенчин је објаснио да данас озбиљне књиге читају хиљаде, а не милиони људи, као прије двије деценије, али, према његовим ријечима, писац, као по правилу, своја дјела не пише за милионе.

- Постоје књиге које кваре укус, умјетнички слух, које заглупљују. Ми, књижевници, можемо се борити против таквих књига на само један начин и то настојањем да пишемо паметније, вјеродостојније, а што је најважније, поштене књиге. У књижевности је неопходно поштење. И оно важи не само за реализам, него и за фантастику, кримиће, догодовштине, авангарду. Права књижевност не лаже - истакао је Сенчин.

У програму отварања “Трга од књиге” бројној публици се представио глумац Небојша Миловановић, добитник “Златне колајне” за најбољу представу на Међународном фестивалу монодраме и пантомиме у Земуну.

Сајам траје до недјеље, сајамска публика упознаће чешког писца Марека Томана и његов роман “Похвала опортунизму”, те израелског пјесника, есејисту, уредника и преводиоца Амира Ора. У знак поштовања према изузетном човјеку који је “уливао вјеру у моћ културе коју је својом личношћу оличавао”, биће приређен омаж академику Владети Јеротићу. Биће ријечи и о дјелу Петра Другог Петровића Његоша. Између осталих, биће представљен роман “Помор и страх” Вулета Журића и књига поезије “Мапа” Гојка Божовића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана