Roman Senčin otvorio “Trg od knjige”

Srna
Roman Senčin otvorio “Trg od knjige”

Herceg Novi - U hercegnovskom Starom gradu otvoreni su osmodnevni susreti sa piscima, prevodiocima, izdavačima, dramskim umjetnicima, muzičarima i knjigama pod nazivom “Trg od knjige”.

“Trg od knjige” je otvorio jedan od najznačajnijih savremenih ruskih pisaca Roman Senčin, čija su djela prevedena na više stranih jezika, a dobitnik je najvažnijeg ruskog priznanja za književnost “Velika knjiga”.

- Izložbe, saloni i sajmovi knjiga su jedan od najznačajnijih instrumenata za razmjenu kulture među državama - poručio je Senčin.

Senčin je objasnio da danas ozbiljne knjige čitaju hiljade, a ne milioni ljudi, kao prije dvije decenije, ali, prema njegovim riječima, pisac, kao po pravilu, svoja djela ne piše za milione.

- Postoje knjige koje kvare ukus, umjetnički sluh, koje zaglupljuju. Mi, književnici, možemo se boriti protiv takvih knjiga na samo jedan način i to nastojanjem da pišemo pametnije, vjerodostojnije, a što je najvažnije, poštene knjige. U književnosti je neophodno poštenje. I ono važi ne samo za realizam, nego i za fantastiku, krimiće, dogodovštine, avangardu. Prava književnost ne laže - istakao je Senčin.

U programu otvaranja “Trga od knjige” brojnoj publici se predstavio glumac Nebojša Milovanović, dobitnik “Zlatne kolajne” za najbolju predstavu na Međunarodnom festivalu monodrame i pantomime u Zemunu.

Sajam traje do nedjelje, sajamska publika upoznaće češkog pisca Mareka Tomana i njegov roman “Pohvala oportunizmu”, te izraelskog pjesnika, esejistu, urednika i prevodioca Amira Ora. U znak poštovanja prema izuzetnom čovjeku koji je “ulivao vjeru u moć kulture koju je svojom ličnošću oličavao”, biće priređen omaž akademiku Vladeti Jerotiću. Biće riječi i o djelu Petra Drugog Petrovića Njegoša. Između ostalih, biće predstavljen roman “Pomor i strah” Vuleta Žurića i knjiga poezije “Mapa” Gojka Božovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana