Роман “Робинзон Крусо” у новим корицама “Вулкан издаваштва”

Приредила: Илијана Божић
Роман “Робинзон Крусо” у новим корицама “Вулкан издаваштва”

БАЊАЛУКА - Класик свјетске књижевности “Робинзон Крусо” Данијела Дефоа, који доноси занимљиву причу о животу на пустом острву доказујући да упорност, жеља и борба за живот увијек побјеђују све препреке пред читаоцима је у новом издању “Вулкан издаваштва”.

Из “Вулкана” су саопштили да је ријеч о добро познатом роману који је први пут објављен 1719. године.

- Инспирисан истинитим догађајима једног шкотског морепловца Дефо приповеда причу о бродоломнику који је провео 28 година усамљен на тропском острву. Бежећи од родитеља и међусобних несугласица Робинсон одлази пут мора, чврсто верујући у исправност своје одлуке. Након бродолома и низа неповољних догађаја искрцава се на пусто острво, где ће опстати непуне три деценије. За то време доживеће прегршт занимљивих ситуација, упознати невероватну флору и фауну нетакнуте природе те спознати себе у тренуцима патње и самоће - саопштили су из “Вулкана”.

Додали су да је ово невјероватна прича о опстанку, човјековој сналажљивости и витализму живота, уз које је могуће савладати незамисливе препреке у настојању да циљ буде остварен.

Читаоци ће кроз авантуре Робинзона Крусоа и његовог Петка схватити да ма колико нам се неке животне ситуације чиниле тешким човјек треба да тражи излаз и да буде истрајан. Такође уочиће да нас вјера у бољи живот чини ведрима и здравима те да се спас од проблема крије у раду и непрестаном учењу.

Робинзон Крусо је веома интелигентан и сналажљив, представник је бунтовне младежи која се противи савјетима одраслих. Он је примјер човјека који не одустаје од својих циљева и упркос страху, тугама и умору које осјећа он никада не губи наду. Ипак, он је и слика цивилизације из које долази, јер Петка прво учи да га зове господаром, прије него што га је научио да изговори било коју другу ријеч.

С друге стране Петко је представник старосједилаца, односно племена Азије, Африке и Америке, која ће касније бити потлачена. Петко је и симбол расне неправде у савременом свијету. Он радо учи све што му Робинзон објашњава.

Дјело “Робинзон Крусо” инспирисало је друге ауторе да стварају романе сличног жанра те су под његовим утицајем настали данас култни класици, као што су Свифтова “Гуливерова путовања”.

О писцу

Данијел Дефо је био енглески писац и новинар. Рођен је 13. септембра 1660. године у Лондону, а умро је 24. априла 1731. године у родном граду. Дефо је један од зачетника романа као жанра те један од највећих промотора британске културе у свијету. Написао је многе политичке памфлете, због чега су га власти често прогониле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана