Roman “Robinzon Kruso” u novim koricama “Vulkan izdavaštva”

Priredila: Ilijana Božić
Roman “Robinzon Kruso” u novim koricama “Vulkan izdavaštva”

BANjALUKA - Klasik svjetske književnosti “Robinzon Kruso” Danijela Defoa, koji donosi zanimljivu priču o životu na pustom ostrvu dokazujući da upornost, želja i borba za život uvijek pobjeđuju sve prepreke pred čitaocima je u novom izdanju “Vulkan izdavaštva”.

Iz “Vulkana” su saopštili da je riječ o dobro poznatom romanu koji je prvi put objavljen 1719. godine.

- Inspirisan istinitim događajima jednog škotskog moreplovca Defo pripoveda priču o brodolomniku koji je proveo 28 godina usamljen na tropskom ostrvu. Bežeći od roditelja i međusobnih nesuglasica Robinson odlazi put mora, čvrsto verujući u ispravnost svoje odluke. Nakon brodoloma i niza nepovoljnih događaja iskrcava se na pusto ostrvo, gde će opstati nepune tri decenije. Za to vreme doživeće pregršt zanimljivih situacija, upoznati neverovatnu floru i faunu netaknute prirode te spoznati sebe u trenucima patnje i samoće - saopštili su iz “Vulkana”.

Dodali su da je ovo nevjerovatna priča o opstanku, čovjekovoj snalažljivosti i vitalizmu života, uz koje je moguće savladati nezamislive prepreke u nastojanju da cilj bude ostvaren.

Čitaoci će kroz avanture Robinzona Krusoa i njegovog Petka shvatiti da ma koliko nam se neke životne situacije činile teškim čovjek treba da traži izlaz i da bude istrajan. Takođe uočiće da nas vjera u bolji život čini vedrima i zdravima te da se spas od problema krije u radu i neprestanom učenju.

Robinzon Kruso je veoma inteligentan i snalažljiv, predstavnik je buntovne mladeži koja se protivi savjetima odraslih. On je primjer čovjeka koji ne odustaje od svojih ciljeva i uprkos strahu, tugama i umoru koje osjeća on nikada ne gubi nadu. Ipak, on je i slika civilizacije iz koje dolazi, jer Petka prvo uči da ga zove gospodarom, prije nego što ga je naučio da izgovori bilo koju drugu riječ.

S druge strane Petko je predstavnik starosjedilaca, odnosno plemena Azije, Afrike i Amerike, koja će kasnije biti potlačena. Petko je i simbol rasne nepravde u savremenom svijetu. On rado uči sve što mu Robinzon objašnjava.

Djelo “Robinzon Kruso” inspirisalo je druge autore da stvaraju romane sličnog žanra te su pod njegovim uticajem nastali danas kultni klasici, kao što su Sviftova “Guliverova putovanja”.

O piscu

Danijel Defo je bio engleski pisac i novinar. Rođen je 13. septembra 1660. godine u Londonu, a umro je 24. aprila 1731. godine u rodnom gradu. Defo je jedan od začetnika romana kao žanra te jedan od najvećih promotora britanske kulture u svijetu. Napisao je mnoge političke pamflete, zbog čega su ga vlasti često progonile.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana