Роман “Код женског раја” Емила Золе од сутра пред читаоцима: Тежак рад у сјени сјаја и гламура

Илијана Божић
Роман “Код женског раја” Емила Золе од сутра пред читаоцима: Тежак рад у сјени сјаја и гламура

БАЊАЛУКА - Роман “Код женског раја” Емила Золе, који приказује друштвено-социјалне промјене које настају појављивањем првих великих робних кућа у Паризу током 19. вијека, док у позадини тече љубавна прича, од сутра ће бити доступан читаоцима у преводу Мирјане Лалић, а у издању “Лагуне”.

Љубитељи квалитетног штива, захваљујући едицији “Феникс” поменуте издавачке куће, имају прилику да уживају у читању заборављених класика свјетске књижевности.

Кроз роман “Код женског раја”, који је објављен 1883. године, Зола је приказао зачетке велетрговине у Паризу, показао је како је друштвено-социјална ситуација изгледала када су се појавиле велике робне куће које су уништавале мале текстилне радње. Зола је осликао низ личности тог система, као и њихов однос према новом поретку и успјеху богаташа.

- Муре је добро рачунао: све домаћице, оне малограђанке у густим редовима, и служавке са капама јурнуле су на јефтину робу, на рестлове и “купоне” изложене све до улице. Дошло је до мувања у ребра, грозничавог гурања око рафова и корпи из којих су, као да их је гутала прождрљива светина, отицали, нестајали артикли по сниженим цијенама - издваја издавач из дјела.

У роману је дочарао мржњу коју осјећају власници малих радњи које бивају осуђене на пропаст. Увјерљивост је оно што краси Золу, описи и ситуације у које уводи читаоца стварају осјећај као да смо тамо, у Паризу, у давно доба и заједно са ликовима носимо бреме које они носе.

С друге стране, оно што овај роман чини занимљивим и што му даје посебну чар јесте љубав која прати друштвене промјене. Љубавна прича је приказана реалистично, показује све дилеме, мисли и страхове двоје љубавника. 

На углу улица Мишођер и Нев Сен Огистен једног октобарског јутра, пред блиставим излогом робне куће Октава Муреа , појавила се двадесетогодишња Дениз, дјевојка из провинције. Док посматрамо како Муре постиже невјероватан успјех захваљујући дотад невиђеним маркетиншким триковима и рекламама, кроз Денизин живот раднице спознајемо да су тај сјај, гламур и слава кобни, не само за ситне трговце, него и за Муреове раднике. Тринаесточасовно радно вријеме, лоша храна и смјештај за раднице наличје су луксуза који се нуди у “Женском рају”.

Ипак, Муре има све, а онда када пожели да придобије и младу Дениз, бива принуђен да се помири са чињеницом да није све на продају.

По овом роману снимљена је италијанска серија “Код женског раја”, али је радња премјештена у 20. вијек у Милану.

Успјех

Емил Зола је 1877. године стекао углед најчувенијег француског писца и са трона скинуо Виктора Игоа. Овакав успјех је постигао након објаве чувеног романа “Тровачница”. Књиге “Нана” и “Жерминал” спадају у ред најбољих дјела овог аутора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана