Roman “Kod ženskog raja” Emila Zole od sutra pred čitaocima: Težak rad u sjeni sjaja i glamura

Ilijana Božić
Roman “Kod ženskog raja” Emila Zole od sutra pred čitaocima: Težak rad u sjeni sjaja i glamura

BANjALUKA - Roman “Kod ženskog raja” Emila Zole, koji prikazuje društveno-socijalne promjene koje nastaju pojavljivanjem prvih velikih robnih kuća u Parizu tokom 19. vijeka, dok u pozadini teče ljubavna priča, od sutra će biti dostupan čitaocima u prevodu Mirjane Lalić, a u izdanju “Lagune”.

Ljubitelji kvalitetnog štiva, zahvaljujući ediciji “Feniks” pomenute izdavačke kuće, imaju priliku da uživaju u čitanju zaboravljenih klasika svjetske književnosti.

Kroz roman “Kod ženskog raja”, koji je objavljen 1883. godine, Zola je prikazao začetke veletrgovine u Parizu, pokazao je kako je društveno-socijalna situacija izgledala kada su se pojavile velike robne kuće koje su uništavale male tekstilne radnje. Zola je oslikao niz ličnosti tog sistema, kao i njihov odnos prema novom poretku i uspjehu bogataša.

- Mure je dobro računao: sve domaćice, one malograđanke u gustim redovima, i služavke sa kapama jurnule su na jeftinu robu, na restlove i “kupone” izložene sve do ulice. Došlo je do muvanja u rebra, grozničavog guranja oko rafova i korpi iz kojih su, kao da ih je gutala proždrljiva svetina, oticali, nestajali artikli po sniženim cijenama - izdvaja izdavač iz djela.

U romanu je dočarao mržnju koju osjećaju vlasnici malih radnji koje bivaju osuđene na propast. Uvjerljivost je ono što krasi Zolu, opisi i situacije u koje uvodi čitaoca stvaraju osjećaj kao da smo tamo, u Parizu, u davno doba i zajedno sa likovima nosimo breme koje oni nose.

S druge strane, ono što ovaj roman čini zanimljivim i što mu daje posebnu čar jeste ljubav koja prati društvene promjene. Ljubavna priča je prikazana realistično, pokazuje sve dileme, misli i strahove dvoje ljubavnika. 

Na uglu ulica Mišođer i Nev Sen Ogisten jednog oktobarskog jutra, pred blistavim izlogom robne kuće Oktava Murea , pojavila se dvadesetogodišnja Deniz, djevojka iz provincije. Dok posmatramo kako Mure postiže nevjerovatan uspjeh zahvaljujući dotad neviđenim marketinškim trikovima i reklamama, kroz Denizin život radnice spoznajemo da su taj sjaj, glamur i slava kobni, ne samo za sitne trgovce, nego i za Mureove radnike. Trinaestočasovno radno vrijeme, loša hrana i smještaj za radnice naličje su luksuza koji se nudi u “Ženskom raju”.

Ipak, Mure ima sve, a onda kada poželi da pridobije i mladu Deniz, biva prinuđen da se pomiri sa činjenicom da nije sve na prodaju.

Po ovom romanu snimljena je italijanska serija “Kod ženskog raja”, ali je radnja premještena u 20. vijek u Milanu.

Uspjeh

Emil Zola je 1877. godine stekao ugled najčuvenijeg francuskog pisca i sa trona skinuo Viktora Igoa. Ovakav uspjeh je postigao nakon objave čuvenog romana “Trovačnica”. Knjige “Nana” i “Žerminal” spadaju u red najboljih djela ovog autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana