Роман Драшка Сикимића промовисан у Бањалуци: “Чвор на омчи” слави постојање

М. М.
Роман Драшка Сикимића промовисан у Бањалуци: “Чвор на омчи” слави постојање

БАЊАЛУКА - Роман Драшка Сикимића “Чвор на омчи” промовисан је у црвеном салону Банског двора Културног центра.

Сикимић је објаснио да је у роману “Чвор на омчи” заступљено доста његовог личног животног искуства, али да дјело није аутобиографско. 

- Ако кажем да у роману има мог животног искуства, онда је то само животно искуство из којег сам стварао један нови свијет,  можемо рећи паралелни свијет у коме је мој алтер его. Пошто нисам писао аутобиографију нисам писао о тој граници између фикције и стварности - рекао је Сикимић.

Као главна тема дјела издвојена је отуђеност главног лика Вука, од средине у којој живи.

- Кроз ту причу пролази све оно што се данас може видјети у неком малом граду - од приватних проблема, друштвених сукоба и свакодневице. Мој субјективни став је да сваки човјек треба да се отуђи у циљу бољег разумијевања и себе и друштва. У отуђености се боље сагледа све - нагласио је Сикимић.

Књижевник Стево Грабовац навео је да роман “Чвор на омчи” доживљава као слављење живота.

- Без обзира што он много говори о отуђености главног јунака, отуђености човјека уопште у свијету који га окружује, он слави постојање. Изолованост је свима нама понекад потребна, без обзира има ли неко умјетничке склоности или нема, свако од нас мора да нађе свој мир - казао је Грабовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана