Roman Draška Sikimića promovisan u Banjaluci: “Čvor na omči” slavi postojanje

M. M.
Roman Draška Sikimića promovisan u Banjaluci: “Čvor na omči” slavi postojanje

BANjALUKA - Roman Draška Sikimića “Čvor na omči” promovisan je u crvenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Sikimić je objasnio da je u romanu “Čvor na omči” zastupljeno dosta njegovog ličnog životnog iskustva, ali da djelo nije autobiografsko. 

- Ako kažem da u romanu ima mog životnog iskustva, onda je to samo životno iskustvo iz kojeg sam stvarao jedan novi svijet,  možemo reći paralelni svijet u kome je moj alter ego. Pošto nisam pisao autobiografiju nisam pisao o toj granici između fikcije i stvarnosti - rekao je Sikimić.

Kao glavna tema djela izdvojena je otuđenost glavnog lika Vuka, od sredine u kojoj živi.

- Kroz tu priču prolazi sve ono što se danas može vidjeti u nekom malom gradu - od privatnih problema, društvenih sukoba i svakodnevice. Moj subjektivni stav je da svaki čovjek treba da se otuđi u cilju boljeg razumijevanja i sebe i društva. U otuđenosti se bolje sagleda sve - naglasio je Sikimić.

Književnik Stevo Grabovac naveo je da roman “Čvor na omči” doživljava kao slavljenje života.

- Bez obzira što on mnogo govori o otuđenosti glavnog junaka, otuđenosti čovjeka uopšte u svijetu koji ga okružuje, on slavi postojanje. Izolovanost je svima nama ponekad potrebna, bez obzira ima li neko umjetničke sklonosti ili nema, svako od nas mora da nađe svoj mir - kazao je Grabovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana