Регионални фестивал “Императив” отворен у Бањалуци: Књижевност као покретач свега

Миланка Митрић
Регионални фестивал “Императив” отворен у Бањалуци: Књижевност као покретач свега

БАЊАЛУКА - Умјетност и култура увијек надвладају све недаће и времена у којима нестају, ту су да донесу свјетлост и у најмрачнијим временима, што је посебно било видљиво док трају пандемија и разна ограничења.

Један од догађаја који славе једну умјетност - књижевност и њене ствараоце је регионални фестивал књижевности “Императив”, чије четврто издање је у недјељу увече почело отварањем сајма књига те мултимедијалне изложбе “Огањ или Свјетлост”, коју је приредио умјетник Хадрон Хигс. Ова манифестација посвећена писаној ријечи већ неколико година окупља књижевнике, читаоце и издаваче, у заједничкој идеји повезивања љубитеља и стваралаца књижевности из региона.

Визуелни идентитет фестивала инспирисан је дистопијским романом Реј Бредберија “Фаренхајт 451” из 1953. године, али филмом који је настао по мотивима овог дјела. Прича из “Фаренхајта 451” повезана је са садашњошћу и временом и свијетом у којем живимо.

- Поставка указује на потребу да се сачува књижевност без цензуре и да се предност даје вриједностима које подстичу критичко размишљање у односу на јефтина задовољства попут телевизијских ријалити програма - казао је Хадрон Хигс. 

Посјетиоци првог фестивалског дана имали су прилику да уживају у поезији Борјане Мрђе из Бањалуке и Монике Херцег из Загреба, које су своје пјесме читале у оквиру програма “Поезију ће сви читати”.

Мрђа је посјетиоцима читала пјесме из збирке “Кројачица са светим маказама”, али и неколико нових пјесама, док је Херцегова читала пјесме из збирки “Ловостај” и “Почетне координате”.

- Нова серија пјесама бави се различитом тематиком. То су пјесме које се баве животом, смрћу, љубављу. Теме су врло опште, али кроз њих проговарам кроз стање садашњости. Пошто је у публици било посјетилаца који нису до сада слушали или читали моје старије пјесме, жељела сам да направим пресјек кроз вријеме, да би се осјетио процес, како је дошло до ових нових пјесама - навела је Борјана Мрђа.

Пјесникиња Моника Херцег објаснила је да јој поезија даје простор и могућност за борбу, али и помаже да сачува осјећај остајања на земљи.

- Та константа борба је битна па онда ако постоји мјесто на којем ми можемо остати способни за нашу садашњост, будућност, љубав и њежност то је важно - казала је она.

Исте вечери љубитељи писане ријечи, али и дјела Миљенка Јерговића, могли су да чују нешто више о његовом новом роману “Вјетрогоња Бабукић”. С Јерговићем је разговарао књижевник Дарко Цвијетић.

- Писцу је најтеже да говори о књигама које је написао, зато што он једини не може да прочита то чисте главе. Овај роман се разликује од мојих претходних романа које сам написао, али ја се држим тога да свака моја књига буде различита - рекао је Јерговић.Како је навео, ”Императив” му је најдражи регионални фестивал и празник књижевности.

- Направљен је на један честит начин. На ”Императиву” је књижевност главна, писци и читаоци су главни и на неки начин ми се чини да се то, на крају крајева, осјети и у самој Бањалуци те да и сами Бањалучани примјећују да је нешто са “Императивом” боље него са неким другим стварима - додао је он.

Посебан дио фестивала посвећен је најмлађима, који су, у оквиру програма “Бајковница”, заједно са Јеленом Којовић Тепић учили о писању бајки. 

Фестивал “Императив”, у организацији Удружења за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”, а у сарадњи са Банским двором трајаће до четвртка.

Сајамски дио фестивала отворен је у концертној дворани сваког дана од 10 до 21 час. Посјетиоци ће на сајму имати прилику да посјете штандове издавача “Боока”, “Лом”, “Контраст”, “Геопоетика”, “Енклава”, “Вријеме”, антикваријат “Рамајана, “9. димензија”, “Арт сцена”, Удружење књижевника РС, “Имприматур” и “Пчелица”.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици за сваки програмски садржај је ограничен на 50 посјетилаца. Ношење маски је обавезно.

 На програму у уторак

13.00 - кафа са Маријом Ратковић (кафе “Јоко”)

16.00 - Издавачка кућа “Имприматур” представља Миланку Благојевић (црвени салон)

17.00 - Пројекција филма “Кино лика” (Арт биоскоп)

19.00 - “Поезију ће сви читати” - Владан Кречковић и Александра Мариловић

20.00 - Разговор са Семездином Мехмединовићем (концертна дворана)

21.15 - “Ноте и слова” - Бојан Савић Остојић (Арт двориште)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана