Regionalni festival “Imperativ” otvoren u Banjaluci: Književnost kao pokretač svega

Milanka Mitrić
Regionalni festival “Imperativ” otvoren u Banjaluci: Književnost kao pokretač svega

BANjALUKA - Umjetnost i kultura uvijek nadvladaju sve nedaće i vremena u kojima nestaju, tu su da donesu svjetlost i u najmračnijim vremenima, što je posebno bilo vidljivo dok traju pandemija i razna ograničenja.

Jedan od događaja koji slave jednu umjetnost - književnost i njene stvaraoce je regionalni festival književnosti “Imperativ”, čije četvrto izdanje je u nedjelju uveče počelo otvaranjem sajma knjiga te multimedijalne izložbe “Oganj ili Svjetlost”, koju je priredio umjetnik Hadron Higs. Ova manifestacija posvećena pisanoj riječi već nekoliko godina okuplja književnike, čitaoce i izdavače, u zajedničkoj ideji povezivanja ljubitelja i stvaralaca književnosti iz regiona.

Vizuelni identitet festivala inspirisan je distopijskim romanom Rej Bredberija “Farenhajt 451” iz 1953. godine, ali filmom koji je nastao po motivima ovog djela. Priča iz “Farenhajta 451” povezana je sa sadašnjošću i vremenom i svijetom u kojem živimo.

- Postavka ukazuje na potrebu da se sačuva književnost bez cenzure i da se prednost daje vrijednostima koje podstiču kritičko razmišljanje u odnosu na jeftina zadovoljstva poput televizijskih rijaliti programa - kazao je Hadron Higs. 

Posjetioci prvog festivalskog dana imali su priliku da uživaju u poeziji Borjane Mrđe iz Banjaluke i Monike Herceg iz Zagreba, koje su svoje pjesme čitale u okviru programa “Poeziju će svi čitati”.

Mrđa je posjetiocima čitala pjesme iz zbirke “Krojačica sa svetim makazama”, ali i nekoliko novih pjesama, dok je Hercegova čitala pjesme iz zbirki “Lovostaj” i “Početne koordinate”.

- Nova serija pjesama bavi se različitom tematikom. To su pjesme koje se bave životom, smrću, ljubavlju. Teme su vrlo opšte, ali kroz njih progovaram kroz stanje sadašnjosti. Pošto je u publici bilo posjetilaca koji nisu do sada slušali ili čitali moje starije pjesme, željela sam da napravim presjek kroz vrijeme, da bi se osjetio proces, kako je došlo do ovih novih pjesama - navela je Borjana Mrđa.

Pjesnikinja Monika Herceg objasnila je da joj poezija daje prostor i mogućnost za borbu, ali i pomaže da sačuva osjećaj ostajanja na zemlji.

- Ta konstanta borba je bitna pa onda ako postoji mjesto na kojem mi možemo ostati sposobni za našu sadašnjost, budućnost, ljubav i nježnost to je važno - kazala je ona.

Iste večeri ljubitelji pisane riječi, ali i djela Miljenka Jergovića, mogli su da čuju nešto više o njegovom novom romanu “Vjetrogonja Babukić”. S Jergovićem je razgovarao književnik Darko Cvijetić.

- Piscu je najteže da govori o knjigama koje je napisao, zato što on jedini ne može da pročita to čiste glave. Ovaj roman se razlikuje od mojih prethodnih romana koje sam napisao, ali ja se držim toga da svaka moja knjiga bude različita - rekao je Jergović.Kako je naveo, ”Imperativ” mu je najdraži regionalni festival i praznik književnosti.

- Napravljen je na jedan čestit način. Na ”Imperativu” je književnost glavna, pisci i čitaoci su glavni i na neki način mi se čini da se to, na kraju krajeva, osjeti i u samoj Banjaluci te da i sami Banjalučani primjećuju da je nešto sa “Imperativom” bolje nego sa nekim drugim stvarima - dodao je on.

Poseban dio festivala posvećen je najmlađima, koji su, u okviru programa “Bajkovnica”, zajedno sa Jelenom Kojović Tepić učili o pisanju bajki. 

Festival “Imperativ”, u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti “Imperativ”, a u saradnji sa Banskim dvorom trajaće do četvrtka.

Sajamski dio festivala otvoren je u koncertnoj dvorani svakog dana od 10 do 21 čas. Posjetioci će na sajmu imati priliku da posjete štandove izdavača “Booka”, “Lom”, “Kontrast”, “Geopoetika”, “Enklava”, “Vrijeme”, antikvarijat “Ramajana, “9. dimenzija”, “Art scena”, Udruženje književnika RS, “Imprimatur” i “Pčelica”.

Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta u publici za svaki programski sadržaj je ograničen na 50 posjetilaca. Nošenje maski je obavezno.

 Na programu u utorak

13.00 - kafa sa Marijom Ratković (kafe “Joko”)

16.00 - Izdavačka kuća “Imprimatur” predstavlja Milanku Blagojević (crveni salon)

17.00 - Projekcija filma “Kino lika” (Art bioskop)

19.00 - “Poeziju će svi čitati” - Vladan Krečković i Aleksandra Marilović

20.00 - Razgovor sa Semezdinom Mehmedinovićem (koncertna dvorana)

21.15 - “Note i slova” - Bojan Savić Ostojić (Art dvorište)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana