Радмила Карлаш, књижевница, о новој књизи “Еј, другови јел' вам жао”: Љубав превазилази простор и вријеме

Илијана Божић
Радмила Карлаш, књижевница, о новој књизи “Еј, другови јел' вам жао”: Љубав превазилази простор и вријеме

БАЊАЛУКА - Књига је омаж прошлом времену и бившој земљи, Југославији. Радња се одвија у Сарајеву, јер је прича романа тамо и започела, у једном акцијашком периоду. Сарајево је уједно било Југославија у малом.

Рекла је то за “Глас Српске” књижевница Радмила Карлаш говорећи о новој књизи “Еј, другови јел' вам жао” која је објављена у издању “Графида” из Бањалуке. Поменута књига вечерас од 19 часова биће промовисана у Руском центру у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске.

Како је казала жеља јој је била да у романескној форми просјечном читаоцу покуша да предочи узроке распада бивше земље.

- О посљедицама знамо довољно, али о узроцима, у мору ревизионизама, историјских “факата” насталих преко ноћи, зна се недовољно. У ту сврху, било је неопходно проучити релевантне историјске податке, ишчитати много књига о друговима који су стварали бившу Југославију, без емоција, научнички - објаснила је она.

Истакла је да је прије рата у Загребу дипломирала на тему “Социологија југословенске друштвено-економске кризе” те да је када су преовладале трагичне околности распада земље, хтјела више да сазна о узроцима њеног распада.

- Никада нисам била партијаш, ни онда, ни послије и моја стремљења била су усмјерена искључиво на знање. Књига јесте захтјевна, од читаоца тражи елементарно знање или у најмању руку жели да га подстакне да сам истражује и сазна. И да се притом руководи упоредивим сазнањима. Такође, недопустиво је да се антифашисти који су се часно борили против окупатора и колаборациониста у Другом свјетском рату претварају у “зле момке” - испричала је Карлашева.

Нагласила је да притом мисли на партизане, јер како каже апатрчици или омасовљени комунисти након оног рата су друга прича.

- Осим набројаног, роман описује Сарајево кроз различите историјске периоде, његове културно-историјске споменике који сежу даље у прошлост. И ту је прича о сарајевској Хагади, плод моје маште, али утемељена на њеном стварном путовању од Шпаније, преко Отоманског царства до Сарајева. Кенан, који прича петнаестогодишњој Ирис све приче у паузама радне акције, чаробан је приповједач. Тако она сазнаје и ко је Текла, док је он води кроз малу православну црквицу на Башчаршији. Код нас људи првенствено знају за Теклу као име пицерије - рекла је она.

Истакла је да је љубав њених јунака Ирис и Кенана неуништива, чак и када једно од њих двоје нестане у физичком смислу.

- Љубав надилази простор и вријеме. Такође, љубав према људима, разноликостима, подразумијева човјека отвореног срца и ослобођеног од страха. Љубав не подноси застрашивање, лажи, пријетње, уцјене. Не подноси затвореност. Љубав ослобађа. Али ако нисте радили на себи, ако нисте сами од себе слободни како можете да волите. У ропству свакако не - поручила је Карлашева.

Младима

Радмила Карлаш је казала да би младе генерације требало да сазнају што више о прошлој држави и животу у њој, јер ништа не почиње од нас.

- Ни Југославија није била одувијек. И она је настала на нечему, послије нечега. Како кажем у роману, другови су на овом простору нешто затекли. Нисам присталица теорије завјере, желим да покушам да предочим кад су ствари пошле по злу. Није нико дошао, све је било ту. Радујем се сваком младом човјеку који није “омеђен”, који жели да зна, али таквих је мало - казала је Карлашева и додала да је ери интернета, његовању површних знања, идеологијама које више манипулишу страхом, до што уједињују, младом човјеку тешко разликовати битно од небитног те да је стога важно да устраје, ради на себи и да има сопствено, а не туђе мишљење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана