“Првих седам” Уроша Петровића стиже пред читаоце: Бајке подстичу развој ума и маште

Илијана Божић
“Првих седам” Уроша Петровића стиже пред читаоце: Бајке подстичу развој ума и маште

БАЊАЛУКА - Књига бајки “Првих седам”, књижевника Уроша Петровића, украшена маштовитим илустрацијама и испуњена поучним порукама, на радост најмлађих читалаца стиже током јула у књижаре, а биће објављена у “Лагунином” издању.

Занимљиво је што ће дјело бити објављено у ћириличном и латиничном издању, али и на енглеском језику. Намијењено је предшколцима од три до шест година, али и малим школарцима од седам до девет година.

Књигу красе дивне, разноврсне илустрације које је радио илустратор Александар Золотић, а топле боје којима су осликане странице задивиће најмлађе читаоце.

Из “Лагуне” су саопштили да је Александар Золотић истакао да илустровање “Дизнијеве” књиге за њега није било ни близу захтјевно као ово.

- Золотић је питао Петровића: “Кад мислиш да ћу стићи да ти илуструјем све ово?”, на шта му је Петровић одговорио да треба да заврши илустрације кад год хоће, али да оне треба да “грме” - најавила је “Лагуна”.

Књигу “Првих седам” чине бајке “Белина”, “Ава и киша”, “Господар свитаца”, “Веверичина чудна навика”, “Лирин глас”, “Мали жонглер” и “Девојчица са трбухом”.

Малишани ће у овој књизи прочитати дирљиву причу о малом бијелом киту по имену Фју и његовој мајци која је била спремна на све како би спасила своје младунче, али и о Фјуовом сусрету са дјечаком Пануком. Научиће о савјести, пожртвованости, пријатељству и љубави, али и о томе како се добро добрим враћа. Научиће понешто и о митовима и легендама далеких земаља.

- Читање бајки унапређује концентрацију и памћење, подстиче развој ума, маште и критичког размишљања, успоставља емпатију и самосвест, развија језичке вештине, а све то се значајно одражава на постигнућа у школовању и животу. У време кад је образовање било усмено и у оквиру уже заједнице бајке су и настајале баш из тих разлога - навели су из “Лагуне”.

Додали су да су бајке одувијек биле неизоставни дио дјечијег образовања и одрастања те да је свако ново вријеме доносило нове бајке.

О писцу

Урош Петровић је аутор романа фантастике, романа у загонеткама и загонетних прича. Издваја се иновативним приступом књижевности за дјецу и младе. Књиге су му објављиване у Чешкој, Румунији, Италији, Сјеверној Македонији, Грчкој и Словенији. Неке од њих су “Загонетна потрага”, “Камиле су дебеле”, “Страховита књига” и друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана