“Prvih sedam” Uroša Petrovića stiže pred čitaoce: Bajke podstiču razvoj uma i mašte

Ilijana Božić
“Prvih sedam” Uroša Petrovića stiže pred čitaoce: Bajke podstiču razvoj uma i mašte

BANjALUKA - Knjiga bajki “Prvih sedam”, književnika Uroša Petrovića, ukrašena maštovitim ilustracijama i ispunjena poučnim porukama, na radost najmlađih čitalaca stiže tokom jula u knjižare, a biće objavljena u “Laguninom” izdanju.

Zanimljivo je što će djelo biti objavljeno u ćiriličnom i latiničnom izdanju, ali i na engleskom jeziku. Namijenjeno je predškolcima od tri do šest godina, ali i malim školarcima od sedam do devet godina.

Knjigu krase divne, raznovrsne ilustracije koje je radio ilustrator Aleksandar Zolotić, a tople boje kojima su oslikane stranice zadiviće najmlađe čitaoce.

Iz “Lagune” su saopštili da je Aleksandar Zolotić istakao da ilustrovanje “Diznijeve” knjige za njega nije bilo ni blizu zahtjevno kao ovo.

- Zolotić je pitao Petrovića: “Kad misliš da ću stići da ti ilustrujem sve ovo?”, na šta mu je Petrović odgovorio da treba da završi ilustracije kad god hoće, ali da one treba da “grme” - najavila je “Laguna”.

Knjigu “Prvih sedam” čine bajke “Belina”, “Ava i kiša”, “Gospodar svitaca”, “Veveričina čudna navika”, “Lirin glas”, “Mali žongler” i “Devojčica sa trbuhom”.

Mališani će u ovoj knjizi pročitati dirljivu priču o malom bijelom kitu po imenu Fju i njegovoj majci koja je bila spremna na sve kako bi spasila svoje mladunče, ali i o Fjuovom susretu sa dječakom Panukom. Naučiće o savjesti, požrtvovanosti, prijateljstvu i ljubavi, ali i o tome kako se dobro dobrim vraća. Naučiće ponešto i o mitovima i legendama dalekih zemalja.

- Čitanje bajki unapređuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, uspostavlja empatiju i samosvest, razvija jezičke veštine, a sve to se značajno odražava na postignuća u školovanju i životu. U vreme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice bajke su i nastajale baš iz tih razloga - naveli su iz “Lagune”.

Dodali su da su bajke oduvijek bile neizostavni dio dječijeg obrazovanja i odrastanja te da je svako novo vrijeme donosilo nove bajke.

O piscu

Uroš Petrović je autor romana fantastike, romana u zagonetkama i zagonetnih priča. Izdvaja se inovativnim pristupom književnosti za djecu i mlade. Knjige su mu objavljivane u Češkoj, Rumuniji, Italiji, Sjevernoj Makedoniji, Grčkoj i Sloveniji. Neke od njih su “Zagonetna potraga”, “Kamile su debele”, “Strahovita knjiga” i druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana