Промовисани награђени романи Драгана Тепавчевића

Срна
Промовисани награђени романи Драгана Тепавчевића

Требиње - Публици у Требињу вечерас су представљена два награђена романа Драгана Тепавчевића - "Град за незбринуту дјецу" и "Зна ли ко енглески", у организацији требињске Народне библиотеке и Завода за уџбенике Републике Српске.

Тепавчевић је рекао да је роман "Град за незбринуту дјецу" критика окарактерисала као трагање за идентитетом, док је "Зна ли ко енглески" описао као трагање за изгубљеним претком.

"Ја кажем да је и овај други роман трагање за идентитетом, али суштински прича о Херцеговини, о исељавању у Америку крајем 19. и почетком 20. вијека, а ту је су и приче о љубави и пријатељству", рекао је Тепавчевић.

Он је додао да су романи занимљиви сваком Херцеговцу, јер не постоји ниједан важан историјски догађај за ову регију да није поменут.

Тепавчевић је навео да данас није лако писати за савремену публику.

"Публика је постала пробирљива. То је занимљиво, али ми је занимљивије да ми је колега критичар рекао да сам написао два реалистична романа, што је мало необично. Још ми је драже да је читалачка публика прихватила романе", рекао је Тепавчевић.

Он је навео да су оба романа међу најпродаванијим књигама Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске, а тражени су и у библиотекама.

Портпарол Завода за уџбенике и наставна средства Српске Дејан Керлета рекао је да је задовољство радити са књижевником какав је Тепавчевић и додао да је значајно што је роман "Зна ли ко енглески" промовисан у Требињу.

"До сада смо у Херцеговини имали промоцију у Гацку, која је била успјешна, јер је добар дио романа везан за Гацко. Битно је да млађи Херцеговци прочитају и сазнају о својим прецима гдје су и како завршили", навео је Керлета.

Роман "Зна ли ко енглески" је прошле године освојио "Златну сову", док је "Град за незбринуту дјецу" на овом конкурсу 2015. године добио другу награду.

Требињска библиотека била је испуњена до посљедњег мјеста, а присутне је на почетку промоције поздравила директор ове установе Милосава Супић Вуковић.

Драган Тепавчевић ће у петак, 5. јула, учествовати на Сајму књига у Андрићграду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана