Promovisani nagrađeni romani Dragana Tepavčevića

Srna
Promovisani nagrađeni romani Dragana Tepavčevića

Trebinje - Publici u Trebinju večeras su predstavljena dva nagrađena romana Dragana Tepavčevića - "Grad za nezbrinutu djecu" i "Zna li ko engleski", u organizaciji trebinjske Narodne biblioteke i Zavoda za udžbenike Republike Srpske.

Tepavčević je rekao da je roman "Grad za nezbrinutu djecu" kritika okarakterisala kao traganje za identitetom, dok je "Zna li ko engleski" opisao kao traganje za izgubljenim pretkom.

"Ja kažem da je i ovaj drugi roman traganje za identitetom, ali suštinski priča o Hercegovini, o iseljavanju u Ameriku krajem 19. i početkom 20. vijeka, a tu je su i priče o ljubavi i prijateljstvu", rekao je Tepavčević.

On je dodao da su romani zanimljivi svakom Hercegovcu, jer ne postoji nijedan važan istorijski događaj za ovu regiju da nije pomenut.

Tepavčević je naveo da danas nije lako pisati za savremenu publiku.

"Publika je postala probirljiva. To je zanimljivo, ali mi je zanimljivije da mi je kolega kritičar rekao da sam napisao dva realistična romana, što je malo neobično. Još mi je draže da je čitalačka publika prihvatila romane", rekao je Tepavčević.

On je naveo da su oba romana među najprodavanijim knjigama Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, a traženi su i u bibliotekama.

Portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Srpske Dejan Kerleta rekao je da je zadovoljstvo raditi sa književnikom kakav je Tepavčević i dodao da je značajno što je roman "Zna li ko engleski" promovisan u Trebinju.

"Do sada smo u Hercegovini imali promociju u Gacku, koja je bila uspješna, jer je dobar dio romana vezan za Gacko. Bitno je da mlađi Hercegovci pročitaju i saznaju o svojim precima gdje su i kako završili", naveo je Kerleta.

Roman "Zna li ko engleski" je prošle godine osvojio "Zlatnu sovu", dok je "Grad za nezbrinutu djecu" na ovom konkursu 2015. godine dobio drugu nagradu.

Trebinjska biblioteka bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a prisutne je na početku promocije pozdravila direktor ove ustanove Milosava Supić Vuković.

Dragan Tepavčević će u petak, 5. jula, učestvovati na Sajmu knjiga u Andrićgradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana