Промовисана књига о добровољцима у Првом свјетском рату

Срна
Foto: срна

ПАЛЕ - На Палама је промовисана књига "Рођени да вјечно живе" Миланка Чобовића, која је својеврсна споменица о добровољцима у Првом свјетском рату са подручја Сарајевско-романијске регије.

Књига је промовисана синоћ у Културном центру Пале, а према ријечима аутора до сада је прикупио имена 2.070 добровољаца, те да тај број није коначан.

Чобовић је рекао новинарима да је на књизи радио 10 година и да је обухватио општине Рогатица, Соколац, Хан Пијесак, Пале, Источни Стари Град, Трново, Хаџићи и Илијаш, као и дијелове општина Високо, Вареш и Олово.

"У почетку сам прикупљао податке о добровољцима са простора цијеле БиХ, али се то показало као велики и обиман материјал, па сам се фокусирао на Сарајевско-романијску регију", објашњава Чобовић.

Он додаје да је прикупио податке и о још 51 особи са овог подручја, која се доводи у везу са "Младом Босном" и Народном одбраном, а који су због те своје сарадње и чланства у тим организацијама у великој мјери пропатили или настрадали. Чобовић каже да је прикупљено укупно 455 фотографија добровољаца, а у књизи се може наћи списак од 1.112 особа који су страдали у неком од аустроугарских логора за Србе.

Он поручује да је циљ књиге био да сачува од заборава све те људе, добровољце, и да они кроз књигу живе и остану у сјећању будућим покољењима.

"У складу са тим и књизи сам дао име Рођени да вјечно живе. То је својеврсна споменица добровољцима са овог простора који су учествовали у Великом рату", рекао је Чобовић.

Издавач књиге је Народна библиотека Пале, а њен директор Бојан Чворо каже да је ово њихово девето издање са којим су направили највећи успјех. "Заједно са аутором смо направили дјело које ће вјечно остати.

Синоћ је први пут одржана промоција на Палама, а били смо у Рогатици и Источном Новом Сарајеву", рекао је Чворо и додао да планирају до краја године имати још једну промоцију. Чворо наглашава да је завршена и одштампана "Књига комедије" Ненада Тадића, па се надају да ће следеће седмице кренути са њеном промоцијом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана