Promovisana knjiga o dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu

Srna
Foto: srna

PALE - Na Palama je promovisana knjiga "Rođeni da vječno žive" Milanka Čobovića, koja je svojevrsna spomenica o dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

Knjiga je promovisana sinoć u Kulturnom centru Pale, a prema riječima autora do sada je prikupio imena 2.070 dobrovoljaca, te da taj broj nije konačan.

Čobović je rekao novinarima da je na knjizi radio 10 godina i da je obuhvatio opštine Rogatica, Sokolac, Han Pijesak, Pale, Istočni Stari Grad, Trnovo, Hadžići i Ilijaš, kao i dijelove opština Visoko, Vareš i Olovo.

"U početku sam prikupljao podatke o dobrovoljcima sa prostora cijele BiH, ali se to pokazalo kao veliki i obiman materijal, pa sam se fokusirao na Sarajevsko-romanijsku regiju", objašnjava Čobović.

On dodaje da je prikupio podatke i o još 51 osobi sa ovog područja, koja se dovodi u vezu sa "Mladom Bosnom" i Narodnom odbranom, a koji su zbog te svoje saradnje i članstva u tim organizacijama u velikoj mjeri propatili ili nastradali. Čobović kaže da je prikupljeno ukupno 455 fotografija dobrovoljaca, a u knjizi se može naći spisak od 1.112 osoba koji su stradali u nekom od austrougarskih logora za Srbe.

On poručuje da je cilj knjige bio da sačuva od zaborava sve te ljude, dobrovoljce, i da oni kroz knjigu žive i ostanu u sjećanju budućim pokoljenjima.

"U skladu sa tim i knjizi sam dao ime Rođeni da vječno žive. To je svojevrsna spomenica dobrovoljcima sa ovog prostora koji su učestvovali u Velikom ratu", rekao je Čobović.

Izdavač knjige je Narodna biblioteka Pale, a njen direktor Bojan Čvoro kaže da je ovo njihovo deveto izdanje sa kojim su napravili najveći uspjeh. "Zajedno sa autorom smo napravili djelo koje će vječno ostati.

Sinoć je prvi put održana promocija na Palama, a bili smo u Rogatici i Istočnom Novom Sarajevu", rekao je Čvoro i dodao da planiraju do kraja godine imati još jednu promociju. Čvoro naglašava da je završena i odštampana "Knjiga komedije" Nenada Tadića, pa se nadaju da će sledeće sedmice krenuti sa njenom promocijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana