Промовисан награђени роман “Врежа” Бранка Станковића

Срна
Промовисан награђени роман “Врежа” Бранка Станковића

КОЗАРСКА ДУБИЦА - У Народној библиотеци у Козарској Дубици вечерас је промовисан роман “Врежа” Бранка Станковића, дјело које је прошле године добило књижевну награду “Златна сова” Завода за уџбенике и наставна средства Републике Српске за најбољи необјављени роман.

Станковић је новинарима изјавио да писање доживљава као креативни дио свог живота, те да је “Врежа” његов четврти и награђени роман.

“У слободно вријеме бавим се истраживањем историје и религије, које сам и спојио, а судбине српског и јерменског народа која се провлачи кроз овај мој роман на неки начин ме је инспирисала да напишем овај интригантни роман који поставља суштинско питање ко је тај који се свети највећим злочинцима – да ли је то човјек или Бог”, рекао је Станковић.

Он је објаснио да ријеч вреж на јерменском значи освета.

“У припреми имам још два рукописа и чекам да се објаве. Надам се да ћемо се ускоро можда поново дружити у овом предивном граду”, рекао је Станковић.

Станковић је додао да га за Козарску Дубицу вежу и бројна пријатељства јер је некада радио у том граду, који познаје и радо у њега долази.

Директор Народне библиотеке у Козарској Дубици Данијела Балабан истакла је да је награда “Златна сова”, коју је добио роман “Врежа” установљена 2013. године са циљем да допринесе културном развоју Републике Српске.

“Она заиста представља једно од највећих признања те врсте у Републици Српској и драго ми је што су Дубичани имали прилику да се друже са аутором романа”, изјавила је Балабанова.

У уводном дијелу промоције говорила је директор Јавне установе Спомен-подручје Доња Градина Тања Тулековић, која је истакла значај културе сјећања, која прожима и роман “Врежа”.

Бранко Станковић је рођен у Фочи и по занимању је орални хирург. Бави се истраживањем историје, религије и етномузикологије.

Прије награђено романа “Врежа” објавио је три романа – “Чекамо васкрсење мртвих”, “Зар је једна песма жална” и “Со соли” са коаутором Мирком Ристићем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана