Promovisan nagrađeni roman “Vreža” Branka Stankovića

Srna
Promovisan nagrađeni roman “Vreža” Branka Stankovića

KOZARSKA DUBICA - U Narodnoj biblioteci u Kozarskoj Dubici večeras je promovisan roman “Vreža” Branka Stankovića, djelo koje je prošle godine dobilo književnu nagradu “Zlatna sova” Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske za najbolji neobjavljeni roman.

Stanković je novinarima izjavio da pisanje doživljava kao kreativni dio svog života, te da je “Vreža” njegov četvrti i nagrađeni roman.

“U slobodno vrijeme bavim se istraživanjem istorije i religije, koje sam i spojio, a sudbine srpskog i jermenskog naroda koja se provlači kroz ovaj moj roman na neki način me je inspirisala da napišem ovaj intrigantni roman koji postavlja suštinsko pitanje ko je taj koji se sveti najvećim zločincima – da li je to čovjek ili Bog”, rekao je Stanković.

On je objasnio da riječ vrež na jermenskom znači osveta.

“U pripremi imam još dva rukopisa i čekam da se objave. Nadam se da ćemo se uskoro možda ponovo družiti u ovom predivnom gradu”, rekao je Stanković.

Stanković je dodao da ga za Kozarsku Dubicu vežu i brojna prijateljstva jer je nekada radio u tom gradu, koji poznaje i rado u njega dolazi.

Direktor Narodne biblioteke u Kozarskoj Dubici Danijela Balaban istakla je da je nagrada “Zlatna sova”, koju je dobio roman “Vreža” ustanovljena 2013. godine sa ciljem da doprinese kulturnom razvoju Republike Srpske.

“Ona zaista predstavlja jedno od najvećih priznanja te vrste u Republici Srpskoj i drago mi je što su Dubičani imali priliku da se druže sa autorom romana”, izjavila je Balabanova.

U uvodnom dijelu promocije govorila je direktor Javne ustanove Spomen-područje Donja Gradina Tanja Tuleković, koja je istakla značaj kulture sjećanja, koja prožima i roman “Vreža”.

Branko Stanković je rođen u Foči i po zanimanju je oralni hirurg. Bavi se istraživanjem istorije, religije i etnomuzikologije.

Prije nagrađeno romana “Vreža” objavio je tri romana – “Čekamo vaskrsenje mrtvih”, “Zar je jedna pesma žalna” i “So soli” sa koautorom Mirkom Ristićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana