Промоција романа Виде Давидовић у петак у Бањалуци

Г.С.
Промоција романа Виде Давидовић у петак у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Промоција романа "Мучнина: о неодрастању" списатељице и сценаристкиње Виде Давидовић биће одржана у петак у 19 часова у вијећници Банског двора Културног центра.

- Ово је прича о чудесном животу, оном који нико никада није живео, мислиш, па блесне у тренутку, онда те суноврати тамо где ниси хтео да одеш, па те преобрази. Једна млада жена је отишла из великог града, а друга млада жена је дошла у велики град. Оне ће вас заразити жудњом, истином, болом и лепотом - забиљежила је о овом роману књижевница и добитница НИН-ове награде Милена Марковић.

С ауторком ће о њеном роману првенцу, који је ушао у шири избор за НИН-ову награду, разговараће Јелена Којовић Тепић.

Ово књижевно вече организује удружење за промоцију и популаризацију књижевности "Императив".

- Две девојке мењају места и почињу да живе у за њих новом окружењу. Мотив замене места у традиционалној књижевности увек подразумева комедиографске елементе, али јунакиње Виде Давидовић овај свет гледају двоструким погледом: очима глобалних миленијалки за које је свет постао веома компликовано место и очима генерације локално обележене рођењем током трауматичних 90-тих. Мучнина: о неодрастању као да следи трагове Нормалних људи Сали Руни, где се љубави и пријатељства гасе и пале као новогодишње свећице и попут Новогодишњег бала под маскама, испод привида нормалности, пулсира читав спектар скривених осећања и траума са којима ће јунакиње морати да се изборе да би се до краја одмотао процес одрастања. Да ли ће оно за њих уопште бити могуће? -  биљежи о дјелу Јасмина Врбавац

Вида Давидовић (1998) драмска је списатељица и сценаристкиња рођена у Источном Сарајеву. Ауторка је комада "Бруклин и мачке у контејнерима", "Прославе" и "Црна овца" и сценаристкиња филмова "Матура", "Ребра", "Беле раде" и "Срце" у режији Гвоздена Илића и филма "У раменима" у режији Таре Гајовић. Лауреаткиња је конкурса Стеријиног позорја за оригинални домаћи драмски текст за 2021/22. годину са комадом "Мали ратови и кабине Заре". Живи и ради у Београду.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана