Promocija romana Vide Davidović u petak u Banjaluci

G.S.
Promocija romana Vide Davidović u petak u Banjaluci

BANjALUKA - Promocija romana "Mučnina: o neodrastanju" spisateljice i scenaristkinje Vide Davidović biće održana u petak u 19 časova u vijećnici Banskog dvora Kulturnog centra.

- Ovo je priča o čudesnom životu, onom koji niko nikada nije živeo, misliš, pa blesne u trenutku, onda te sunovrati tamo gde nisi hteo da odeš, pa te preobrazi. Jedna mlada žena je otišla iz velikog grada, a druga mlada žena je došla u veliki grad. One će vas zaraziti žudnjom, istinom, bolom i lepotom - zabilježila je o ovom romanu književnica i dobitnica NIN-ove nagrade Milena Marković.

S autorkom će o njenom romanu prvencu, koji je ušao u širi izbor za NIN-ovu nagradu, razgovaraće Jelena Kojović Tepić.

Ovo književno veče organizuje udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

- Dve devojke menjaju mesta i počinju da žive u za njih novom okruženju. Motiv zamene mesta u tradicionalnoj književnosti uvek podrazumeva komediografske elemente, ali junakinje Vide Davidović ovaj svet gledaju dvostrukim pogledom: očima globalnih milenijalki za koje je svet postao veoma komplikovano mesto i očima generacije lokalno obeležene rođenjem tokom traumatičnih 90-tih. Mučnina: o neodrastanju kao da sledi tragove Normalnih ljudi Sali Runi, gde se ljubavi i prijateljstva gase i pale kao novogodišnje svećice i poput Novogodišnjeg bala pod maskama, ispod privida normalnosti, pulsira čitav spektar skrivenih osećanja i trauma sa kojima će junakinje morati da se izbore da bi se do kraja odmotao proces odrastanja. Da li će ono za njih uopšte biti moguće? -  bilježi o djelu Jasmina Vrbavac

Vida Davidović (1998) dramska je spisateljica i scenaristkinja rođena u Istočnom Sarajevu. Autorka je komada "Bruklin i mačke u kontejnerima", "Proslave" i "Crna ovca" i scenaristkinja filmova "Matura", "Rebra", "Bele rade" i "Srce" u režiji Gvozdena Ilića i filma "U ramenima" u režiji Tare Gajović. Laureatkinja je konkursa Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2021/22. godinu sa komadom "Mali ratovi i kabine Zare". Živi i radi u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana