Промоција романа “Све моје сестре” Лауре Барне сутра у Банском двору

И. Б.
Промоција романа “Све моје сестре” Лауре Барне сутра у Банском двору

БАЊАЛУКА - Роман “Све моје сестре” књижевнице Лауре Барне биће представљен читаоцима сутра у 19 часова у вијећници Банског двора.

О овом роману, који говори о јединственом Растку Петровићу, разговараће књижевник Ранко Павловић и ауторка.

- Свако ново дело Лауре Барне подизање је узбудљивог асоцијативног врта, у којем ничу, расту и огледају се биографије, али и ауторски цитати и вертикално конотиране фусноте. Такав је и роман “Све моје сестре”. Овај врт обрастао је поетичким документима далеко од наративне функционалности. Оне која је од “главобоље”, “пада клавира”, “цијука есцајга” или “храстовог листа иза влати косе” могла да створи дело мудре читкости, које нас, између осталог, награђује страсном, калеидоскопском верзијом дрхтања кроз калварије и путописе, мудрост и епохе, интиму и фасцинацију, историју и географију, породично и екуменско, словенско и европско - наведено је у саопштењу.

У овом роману читалац проналази своју верзију суптилног сижеа, али не би требало да хита за приоритетима, јер ту су вјесници српског модернизма Исидора Секулић, Даница Марковић, Милош Црњански, Сибе Миличић, Бета Вукановић, Брана Петронијевић, Сава Шумановић, Марко Ристић, Моша Пијаде и многи други.

- Ту су и Надежда, Зора и Милица, три сестре у сазвежђу које белетристичким умећем пребогат монолог Растка Петровића, сведока васколике породичне судбине, осветљава кроз искушења, болове, симболику албанске голготе, сјај Париза и југа Италије или шумове прапостојбине Африке. Ту су и одјеци теразијских корака, ромора и прогласа “хотелмосковских” сенки из Берлина, ратних болница, галерија и вашингтонских прозора с погледом - стоји у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана