Promocija romana “Sve moje sestre” Laure Barne sutra u Banskom dvoru

I. B.
Promocija romana “Sve moje sestre” Laure Barne sutra u Banskom dvoru

BANjALUKA - Roman “Sve moje sestre” književnice Laure Barne biće predstavljen čitaocima sutra u 19 časova u vijećnici Banskog dvora.

O ovom romanu, koji govori o jedinstvenom Rastku Petroviću, razgovaraće književnik Ranko Pavlović i autorka.

- Svako novo delo Laure Barne podizanje je uzbudljivog asocijativnog vrta, u kojem niču, rastu i ogledaju se biografije, ali i autorski citati i vertikalno konotirane fusnote. Takav je i roman “Sve moje sestre”. Ovaj vrt obrastao je poetičkim dokumentima daleko od narativne funkcionalnosti. One koja je od “glavobolje”, “pada klavira”, “cijuka escajga” ili “hrastovog lista iza vlati kose” mogla da stvori delo mudre čitkosti, koje nas, između ostalog, nagrađuje strasnom, kaleidoskopskom verzijom drhtanja kroz kalvarije i putopise, mudrost i epohe, intimu i fascinaciju, istoriju i geografiju, porodično i ekumensko, slovensko i evropsko - navedeno je u saopštenju.

U ovom romanu čitalac pronalazi svoju verziju suptilnog sižea, ali ne bi trebalo da hita za prioritetima, jer tu su vjesnici srpskog modernizma Isidora Sekulić, Danica Marković, Miloš Crnjanski, Sibe Miličić, Beta Vukanović, Brana Petronijević, Sava Šumanović, Marko Ristić, Moša Pijade i mnogi drugi.

- Tu su i Nadežda, Zora i Milica, tri sestre u sazvežđu koje beletrističkim umećem prebogat monolog Rastka Petrovića, svedoka vaskolike porodične sudbine, osvetljava kroz iskušenja, bolove, simboliku albanske golgote, sjaj Pariza i juga Italije ili šumove prapostojbine Afrike. Tu su i odjeci terazijskih koraka, romora i proglasa “hotelmoskovskih” senki iz Berlina, ratnih bolnica, galerija i vašingtonskih prozora s pogledom - stoji u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana