Промоција књиге за дјецу “Тајни живот музеја”: Акценат на богатству и очувању културног насљеђа

Миланка Митрић
Промоција књиге за дјецу “Тајни живот музеја”: Акценат на богатству и очувању културног насљеђа

БАЊАЛУКА - Дан Музеја савремене умјетности Републике Српске биће обиљежен у понедјељак у просторијама ове установе, а том приликом, свим посјетиоцима биће представљена књига “Тајни живот музеја”.

Ауторка овог дјела, које је 100. и јубиларно издање Музеја савремене умјетности РС је бањалучка књижевница Јелена Којовић-Тепић.

Промоција дјела почиње у 19 часова, а на представљању ће говорити Јелена Којовић-Тепић, илустратор Драгослав Малинић, директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић и помоћница министра просвјете и културе РС Тања Ђаковић.

- Књига је прилагођена за дјецу од 5 до 12 година. Посебан акценат стављен је на презентацију музејске колекције чији репрезентативни примјери су представљени илустрацијама и текстуалним објашњењима, са циљем да се дјеци укаже на богатство културног насљеђа које баштини наша институција и на значај његове презентације и очувања - навели су из Музеја савремене умјетности РС.

За дизајн издања заслужан је графички дизајнер Музеја савремене умјетности РС Немања Мићевић, а публици на промоцији ће се придружити и полазници глумачке радионице “Деа-Ника школе за едукацију и креативни развој” са ментором, глумцем Душком Мазалицом. 

- Књига говори о животу 10 малих мишева који откривају какав се тајни живот одвија унутар зидина једног музеја а који се кроз разне авантуре упознају са значајем музејске институције - додају из МСУРС.

Такође, како су навели из ове установе, исте вечери биће представљена изложба свих досадашњих издања. Међу стотину издања МСУРС налазе се књиге, монографије каталога и других публикација, које ће присутнима на једном мјесту показати богат и препознатљив издавачки опус Музеја савремене умјетности РС. 

- Биће ово прилика и за представљање редовне годишње публикације “Инвентуре 2019”, која доноси преглед свих изложби и програмских активности музеја у протеклој години - назначили су из МСУРС.

Књига “Тајни живот музеја” је реализована уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и пројекта “Дијалог за будућност” УНЕСКО-ве канцеларије у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана