Promocija knjige za djecu “Tajni život muzeja”: Akcenat na bogatstvu i očuvanju kulturnog nasljeđa

Milanka Mitrić
Promocija knjige za djecu “Tajni život muzeja”: Akcenat na bogatstvu i očuvanju kulturnog nasljeđa

BANjALUKA - Dan Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske biće obilježen u ponedjeljak u prostorijama ove ustanove, a tom prilikom, svim posjetiocima biće predstavljena knjiga “Tajni život muzeja”.

Autorka ovog djela, koje je 100. i jubilarno izdanje Muzeja savremene umjetnosti RS je banjalučka književnica Jelena Kojović-Tepić.

Promocija djela počinje u 19 časova, a na predstavljanju će govoriti Jelena Kojović-Tepić, ilustrator Dragoslav Malinić, direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković i pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS Tanja Đaković.

- Knjiga je prilagođena za djecu od 5 do 12 godina. Poseban akcenat stavljen je na prezentaciju muzejske kolekcije čiji reprezentativni primjeri su predstavljeni ilustracijama i tekstualnim objašnjenjima, sa ciljem da se djeci ukaže na bogatstvo kulturnog nasljeđa koje baštini naša institucija i na značaj njegove prezentacije i očuvanja - naveli su iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Za dizajn izdanja zaslužan je grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti RS Nemanja Mićević, a publici na promociji će se pridružiti i polaznici glumačke radionice “Dea-Nika škole za edukaciju i kreativni razvoj” sa mentorom, glumcem Duškom Mazalicom. 

- Knjiga govori o životu 10 malih miševa koji otkrivaju kakav se tajni život odvija unutar zidina jednog muzeja a koji se kroz razne avanture upoznaju sa značajem muzejske institucije - dodaju iz MSURS.

Takođe, kako su naveli iz ove ustanove, iste večeri biće predstavljena izložba svih dosadašnjih izdanja. Među stotinu izdanja MSURS nalaze se knjige, monografije kataloga i drugih publikacija, koje će prisutnima na jednom mjestu pokazati bogat i prepoznatljiv izdavački opus Muzeja savremene umjetnosti RS. 

- Biće ovo prilika i za predstavljanje redovne godišnje publikacije “Inventure 2019”, koja donosi pregled svih izložbi i programskih aktivnosti muzeja u protekloj godini - naznačili su iz MSURS.

Knjiga “Tajni život muzeja” je realizovana uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i projekta “Dijalog za budućnost” UNESKO-ve kancelarije u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana