Преминуо један од најбољих скандинавских писаца 20. вијека

Агенције
Преминуо један од најбољих скандинавских писаца 20. вијека

Пер Улов Енквист, једна од истакнутих фигура скандинавске књижевности 20. вијека умро је у 86. години, објавила је данас његова породица.

Енквист је романсијер, драматург, новинар, есејиста, чија су дјела преведена на десетине језика, од “Кристалног ока”, објављеног 1961. до “Књиге парабола” из 2013.

Код нас су, између осталог, објављене књиге “Библиотека капетана Нема”, “Књига о Бланш и Марији”, “Планина Три пећине”, “Посјета краљевог љекара”.

За књигу “Посјета краљевог љекара” о лудилу данског краља Кристијана седмог, добио је награду Аугуст, највише шведско књижевно признање и 2001. у Француској награду за најбољу страну књигу.

Енквист је произвео моћно дјело улазећи у сенке историје и сопствене биографије, наводи Франс прес. У младости био је спортиста а великим дијелом је инспирисан својим усамљеничким дјетињством на крајњем сјеверу Шведске гдје је живио у једној бергмановској атмосфери.

За своју аутобиографија “Други живот”, која је изашла у Шведској 2008. године, добио је другу награду Аугуст. Награда је установљена 1994. године по писцу Аугусту Стриндбергу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана