Preminuo jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. vijeka

Agencije
Preminuo jedan od najboljih skandinavskih pisaca 20. vijeka

Per Ulov Enkvist, jedna od istaknutih figura skandinavske književnosti 20. vijeka umro je u 86. godini, objavila je danas njegova porodica.

Enkvist je romansijer, dramaturg, novinar, esejista, čija su djela prevedena na desetine jezika, od “Kristalnog oka”, objavljenog 1961. do “Knjige parabola” iz 2013.

Kod nas su, između ostalog, objavljene knjige “Biblioteka kapetana Nema”, “Knjiga o Blanš i Mariji”, “Planina Tri pećine”, “Posjeta kraljevog ljekara”.

Za knjigu “Posjeta kraljevog ljekara” o ludilu danskog kralja Kristijana sedmog, dobio je nagradu August, najviše švedsko književno priznanje i 2001. u Francuskoj nagradu za najbolju stranu knjigu.

Enkvist je proizveo moćno djelo ulazeći u senke istorije i sopstvene biografije, navodi Frans pres. U mladosti bio je sportista a velikim dijelom je inspirisan svojim usamljeničkim djetinjstvom na krajnjem sjeveru Švedske gdje je živio u jednoj bergmanovskoj atmosferi.

Za svoju autobiografija “Drugi život”, koja je izašla u Švedskoj 2008. godine, dobio je drugu nagradu August. Nagrada je ustanovljena 1994. godine po piscu Augustu Strindbergu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana