Представљена збирка “Разгледнице из Трећег свијета” Милана Ракуља: Свједочанство живота данас и овдје

И. Б.
Представљена збирка “Разгледнице из Трећег свијета” Милана Ракуља: Свједочанство живота данас и овдје

БАЊАЛУКА - Збирка поезије “Разгледнице из Трећег свијета” пјесника Милана Ракуља представљена је у сриједу увече у вијећници Банског двора.

Збирка је објављена у издању “Гласа Српске”, а аутор ју је писао седам година. Како је казао, ријеч је о разгледницама које немају амбицију да путују у друге, по многима срећније географске дестинације и да призивају туристе у наше крајеве који су многим ситуиранијим становницима планете Земље егзотични, између осталог, захваљујући разним девијацијама друштва.

- То су слике приказане из такозваног искошеног, поетског угла, које се тичу овдашњег живља и простора, а које би неком у будућем времену могле да послуже као свједочанство живота данас и овдје. Ове разгледнице немају амбицију да путују кроз простор, него кроз вријеме, све док не постану архаичне и док јунаци нашег доба, које у неку руку приказују и проказују, не заврше на сметљишту историје - рекао је Ракуљ.

Додао је да ће тада драж читања ових пјесама вјероватно бити већа, као што нам је драга наша слобода када читамо мисао Петра Кочића да се у ропству родио, у ропству живио и у ропству ваиме и умро.

- Тако ће вјероватно и неким будућим људима бити драго јер се нису морали у земљи у развоју родити, у земљи у развоју живјети и у земљи у развоју ваиме и умријети - казао је Ракуљ.

Рецензент Жељка Аврић истакла је да је Ракуљ својом трећом збирком пјесама потврдио досљедност поетици актуелних тема.

- Свестан је друштвеног тренутка у којем живи и историјске неизвесности у којој је народ којем припада. Један број песама личи на мали историјски пресек, понека има заокружен сценарио, у већини је полазна тачка обрис ситуације, нека чињеница, истинит догађај - објаснила је Аврићева.

Додала је да се пјесник служи и слободним и везаним стихом, те да не занемарује ни класичне форме.

Догађај је организован у сарадњи са Банским двором, а под покровитељством Министарства просвјете и културе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана